ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Συλλούρης: Κύπρος και Βουλγαρία έχουν κοινές ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Δ. Συλλούρης: Κύπρος και Βουλγαρία έχουν κοινές ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος και Βουλγαρία έχουν κοινές ανησυχίες για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ  ως επίσης κοινές αντιλήψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, δήλωσε την Τρίτη (30/070, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται στη Σόφια, για επίσημη επίσκεψη, ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Συλλούρης και η αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, αποτελούμενη από τους βουλευτές Κώστα Κωνσταντίνου, Στέφανο Στεφάνου και Πανίκο Λεωνίδου, είχαν το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής της Βουλγαρίας, Boyko Borissov και Tsveta Karayancheva.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, η κα. Karayancheva καλωσόρισε την κυπριακή αντιπροσωπεία στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι με τον Πρόεδρο Συλλούρη «συζητήσαμε τις καλές κοινοβουλευτικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει στη διάρκεια των προηγούμενων ετών».

Η κα. Karayancheva ευχαρίστησε τον κ. Συλλούρη για το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες, όπως είπε, που επικύρωσε τη συμφωνία για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη βουλγαρική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Κύπρο και στους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στη Βουλγαρία και που αποτελούν, όπως είπε, «μια γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών».

Η κα. Karayancheva έκανε  ακόμη ιδιαίτερη μνεία στην άριστη άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα διεθνή φόρουμ και οργανώσεις και στις πέντε συμφωνίες που έχουν υπογράψει η Βουλγαρία και η Κύπρος στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της επιστήμης και της παιδείας.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν για τη κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και για τις προοπτικές αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας, ενώ έκανε λόγο για ανταλλαγή εμπειριών πάνω σε διάφορα θέματα και πολιτικές.

«Μιλήσαμε για τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του τουρισμού και για τη δυνατότητα οι δύο χώρες να προσφέρουν ένα κοινό τουριστικό προϊόν», κατέληξε η Πρόεδρος της βουλγάρικης Βουλής .

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την κα. Karayancheva  για την πρόσκληση για την πραγματοποίησης αυτής της επίσκεψης και για την πολύ γόνιμη συνομιλία που είχαν.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις διαχρονικές και  άριστες σχέσεις Κύπρου και Βουλγαρίας και είπε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες που υπέγραψαν Κύπρος και Βουλγαρία για το καλό των λαών των δύο χωρών.

«Εμείς νοιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον βουλγαρικό λαό για τη διαχρονική στήριξη και ιδιαίτερα για την εποχή μετά την τουρκική εισβολή όπου η Βουλγαρία έδωσε δουλειά και ψωμί σε χιλιάδες Κύπριους που έχασαν τα σπίτια τους από τον τουρκικό στρατό», είπε ο κ. Συλλούρης.

Το γεγονός, σημείωσε, ότι η Κύπρος δίνει σήμερα την ευκαιρία σε Βούλγαρους να εργοδοτηθούν στην Κύπρο «είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε αυτή την τεράστια προσφορά της Βουλγαρίας προς την Κύπρο στο παρελθόν».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στους Κύπριους δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κατά τη συνάντηση της κυπριακής αντιπροσωπείας με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας συζήτησαν  θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι συζήτησαν για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και ιδιαίτερα για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν τα μικρά κράτη.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι συζήτησαν «για την έλλειψη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τα καυτά ζητήματα όπως είναι το μεταναστευτικό, οι κλιματικές αλλαγές, τα ενεργειακά και άλλα για τα οποία συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει μια κοινή πολιτική βασισμένη στις αρχές της».

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του όπως τα μικρά κράτη της Ευρώπης αποκτήσουν μια κοινή φωνή στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και για την ανάγκη δημιουργίας μιας Ευρώπης για όλους τους πολίτες της και όχι μόνο των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Συλλούρης είπε ότι με τους συνομιλητές του συζήτησαν και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας ότι «έχουμε κοινές ανησυχίες και κοινές αντιλήψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων».

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια πιο έντονη ευρωπαϊκή προσέγγιση και σε αυτό το ζήτημα της παραβίασης της ΑΟΖ της Κύπρου», κατέληξε.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev και με το Συμβούλιο Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Βουλγαρία.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top