ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ο θεσμός των «κοινωνικών επιχειρήσεων» ενώπιον της Βουλής

ΚΥΠΡΟΣ: Ο θεσμός των «κοινωνικών επιχειρήσεων» ενώπιον της Βουλής

Τη δημιουργία του θεσμού των κοινωνικών επιχειρήσεων, συζήτησε τη Δευτέρα 02/09 η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, στην οποία κατατέθηκε επίσης Πρόταση Νόμου για υποχρεωτική εξόφληση των λογαριασμών νερού πριν οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτων.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρίαση, η Πρόεδρός της Ελένη Μαύρου είπε πως άρχισαν τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, που αποτελεί ένα πρωτοποριακό θεσμό, όπως είπε, που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε πρωτοβουλίες σε θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και γενικά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Η κ. Μαύρου σημείωσε πως έγνοια της Επιτροπής είναι να μην χρησιμοποιηθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις ως όχημα για κερδοσκοπία ή για προσπέρασμα διαδικασιών χρηστής διοίκησης.

"Κάναμε σήμερα την πρώτη συζήτηση, ελπίζω αυτή να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα", ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν θα έχουν κάποια δικαιώματα αυτές οι επιχειρήσεις, η κ. Μαύρου απάντησε θετικά λέγοντας πως οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν και φορολογικά κίνητρα, χορηγίες ή ακόμα μπορεί να αναλαμβάνουν προσφορές από το κράτος απευθείας, χωρίς τη διαδικασία προσφοροδότησης.

"Είναι γι΄ αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα πλεονεκτήματα θα επιστρέφονται στην ευρύτερη κοινωνία, είτε για κοινωνικά προγράμματα, είτε για περιβαλλοντικά", διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε, είναι δύο οι κατηγορίες κοινωνικών επιχειρήσεων, στην μια κατηγορία το 70% των κερδών τους πρέπει να το επιστρέφουν στην κοινωνία μέσα από δράσεις τις οποίες σαφώς θα υποδεικνύουν και στην δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να εργοδοτούν τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού άτομα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε σχέση με τη συζήτηση του Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεων Ακινήτων νόμου, κατατέθηκε πρόταση Νόμου για κάλυψη όλων των οφειλών στους λογαριασμούς νερού πριν από τη μεταβίβαση.

Σε δηλώσεις της, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως κατέθεσε τη Δευτέρα με τον Βουλευτή Ζαχαρία Ζαχαρίου μια πρόταση νόμου που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση.

Όπως εξήγησε, η πρόταση προνοεί όπως πριν γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση, να καλύπτονται οι οποιεσδήποτε οφειλές στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας για να μην δημιουργούνται οι οποιεσδήποτε διαφωνίες ή να βαραίνουν τον νέο ιδιοκτήτη, οι οφειλές του προηγούμενου.

«Θα πρέπει, συνεπώς, πριν κάποιος μεταβιβάσει ένα ακίνητο να έχει τακτοποιημένες τις οφειλές του για να μπορέσει να προχωρήσει κανονικά η μεταβίβαση», είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top