ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καδής: «Αντιχαλαζικά συστήματα για ορεινές περιοχές θα προκηρυχθούν μέχρι τέλος 2019»

Καδής: «Αντιχαλαζικά συστήματα για ορεινές περιοχές θα προκηρυχθούν μέχρι τέλος 2019»

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είπε την Τρίτη ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου του, στην προγραμματιζόμενη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η οποία αναμένεται πριν το τέλος του 2019, στις επιλέξιμες δράσεις του σχεδίου που θα αφορούν στις ορεινές περιοχές, θα περιλαμβάνεται και η επένδυση για εγκατάσταση αντιχαλαζικών συστημάτων, ενώ, παράλληλα, αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα μοριοδότησης στους δικαιούχους αιτητές του εν λόγω σχεδίου.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ σε χαιρετισμό στην Ημερίδα «Δενδρώδεις Καλλιέργειες, Σύγχρονες τεχνικές, Αντιχαλαζικά, Διαχείριση νερού για άρδευση από το διάστημα», που διοργάνωσε η Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως οικονομικοί, περιβαλλοντικοί καθώς και λόγοι επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων, επιβάλλουν ένα νέο τρόπο διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που να καταγράφει και να αποτυπώνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη μεταβλητότητα των χαρακτηριστικών της καλλιέργειας, του εδάφους και του μικροκλίματος, τόσο χωρικά όσο και χρονικά.

Πρόσθεσε πως οι παραγωγοί, για να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό, θα πρέπει να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, χρησιμοποιώντας μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι νέες εφαρμογές της τεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή φαίνεται να δίδουν ευρείες δυνατότητες για αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, συνέχισε προσθέτοντας ότι η «γεωργία ακριβείας» είναι μια σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης των γεωργικών τεμαχίων, η οποία επιτρέπει την εφαρμογή νέων τεχνικών καλλιέργειας, την εξατομίκευση της άρδευσης με βάση το μικροκλίμα και τον προσδιορισμό διαφορετικών επιπέδων εισροών σε διαφορετικές περιοχές του αγρού, λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό παραγωγής της κάθε περιοχής και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Οι σύγχρονες τεχνικές παραγωγής και διαχείρισης της γεωργικής εκμετάλλευσης έχουν ως στόχο την αύξηση του οικονομικού αποτελέσματος, που προκύπτει είτε από την αύξηση της παραγωγής είτε από τη μείωση των εισροών, παρατήρησε, σημειώνοντας ότι συνεπακόλουθο  της μείωσης των εισροών είναι και η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη χρήση αγροχημικών, με την εφαρμογή των απαραίτητων ποσοτήτων.

Η χρήση πλαστικών διχτύων στη γεωργία σε παγκόσμια κλίμακα επεκτείνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, συνέχισε. Είπε πως χρησιμοποιούνται για σκίαση, για προστασία κατά των εντόμων, για την κατασκευή ανεμοφρακτών, για αντιχαλαζική προστασία.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι τα διχτυοκήπια τροποποιούν το μικροκλίμα στο εσωτερικό τους, μειώνοντας παράλληλα τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό για να συμπληρώσει ότι η άρδευση με βάση τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας, με τη χρήση νέων μεθόδων όπως της τηλεπισκόπησης και διαφόρων αισθητήρων, αναμένεται να συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση του νερού. Πέραν τούτου, αναμένεται ότι θα συντείνει και στην προστασία των υπόγειων υδροφορέων, στις περιπτώσεις εκείνες όπου εφαρμόζεται συνδυασμένη άρδευση και λίπανση, αφού μειώνεται έτσι και η ποσότητα των λιπασμάτων που εκπλένονται.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top