ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: 'Σημαντικό η Κύπρος να τύχει της στήριξης της ΕΕ'

Α. Νεοφύτου: 'Σημαντικό η Κύπρος να τύχει της στήριξης της ΕΕ'

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε την Δευτέρα (9/9) ότι στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Ότινγκερ συμφώνησαν πως είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να τύχει της στήριξης της Ευρώπης όχι μόνο για τις παραβιάσεις της Τουρκίας αλλά και στα ενεργειακά ζητήματα.

Είχαμε την ευκαιρία μιας «παραγωγικής και ουσιαστικής συζήτησης» με τον Γερμανό Επίτροπο της ΕΕ τον κ. Ότινγκερ, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου.

Οπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια ανασκόπηση και για τα θέματα που είναι στην υψηλή ατζέντα της Ευρώπης. Προς αυτό αναφέρθηκε στην Κομισιόν που αναλαμβάνει για την επόμενη πενταετία και το γεγονός ότι αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν σύντομα τα χαρτοφυλάκια των νέων Επιτρόπων.

Οπωσδήποτε, σημείωσε, «στις συζητήσεις μας ήταν και το Brexit αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χώρους μέλους της ΕΕ».

Με τον Γερμανό Επίτροπο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «μας συνδέει μακρά φιλία τόσο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και μέσα από τη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από τον καιρό που υπηρέτησε και ως Επίτροπος Ενέργειας».

«Συμφωνήσαμε πως είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να τύχει της στήριξης της Ευρώπης όχι μόνο για θέματα αρχών, που σ’ αυτό το επίπεδο στέκει δίπλα στην Κύπρο, όσον αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας, αλλά και σε σχέση με την στρατηγική σχέση γιατί η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε. Είτε, πρόσθεσε, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει Ισραήλ – Κύπρο – Ελλάδα, είτε με τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είτε μέσω του East Μed.

Αυτές οι σχέσεις με Ευρωπαίους Επιτρόπους, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου είναι «χρήσιμες και ωφέλιμες για τον τόπο μας».

Σε ερώτηση για τη συζήτηση που έγινε για το Brexit εξέφρασε τη δική του άποψη και εκτίμηση, όπως είπε.

«Με τον άλφα ή βήτα τρόπο, θεωρώ πως το Brexit θα πραγματοποιηθεί», ανέφερε. «Με δυσκολίες βεβαίως, αλλά το βλέπω απίθανο να ανατραπεί αυτή η πορεία που πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Μόνο, εκτίμησε, μια πιθανότητα υπάρχει για ανατροπή. Αν, πρόσθεσε, «πάνε στις κάλπες και στις κάλπες κερδίσουν οι δυνάμεις του “Remain”». Όμως, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, «το κυρίως κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, είναι και αυτοί διχασμένοι. Ας μην ξεχνούμε ότι στις περιοχές που αντλεί περισσότερη δύναμη το Εργατικό Κόμμα, στην ύπαιθρο, το Brexit κυριάρχησε με πολύ υψηλότερα ποσοστά».

«Δεν μας αφορά όμως, είναι καθαρά κυριαρχικό δικαίωμα των Βρετανών, όποια και να είναι η τελική τους απόφαση θα είναι καθόλα σεβαστή από εμάς», είπε καταληκτικά.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top