ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασιλική Αναστασιάδου: «Στόχος ένα υπερσύγχρονο σύστημα δημόσιων μεταφορών»

Βασιλική Αναστασιάδου: «Στόχος ένα υπερσύγχρονο σύστημα δημόσιων μεταφορών»

Οφείλουμε και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα υπερσύγχρονο, λειτουργικό και εύχρηστο για το κοινό σύστημα δημόσιων μεταφορών, ανέφερε τη Δευτέρα 09/09 η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου "ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ" και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού.

Η πρόοδος του έργου, που αφορά στην τοποθέτηση 40 οθονών σε αστικά λεωφορεία της Λεμεσού, τη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου στην ΕΤΑΛ και την εγκατάσταση πυλώνων ηλεκτρονικής πληροφόρησης σε στάσεις, στο λιμάνι Λεμεσού, παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου, στο ΕΒΕ Λεμεσού.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε πως το μνημόνιο συνεργασίας αφορά την ανάληψη ολόκληρου του κόστους συντήρησης και τηλεπικοινωνιών, πέραν της εξασφαλισμένης περιόδου καλής λειτουργίας του, που ορίζεται από το συμβόλαιο.

"Η συμφωνία αναδεικνύει την πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών για έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας φορέων που έχουν το ίδιο όραμα και σκοπό με εμάς και που αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών και των δημόσιων συγκοινωνιών γενικότερα", συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως το Υπουργείο Μεταφορών είναι ενεργός συμπαραστάτης στο "εξαιρετικό έργο που επιτελεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, η οποία μέσω της σκληρής δουλειάς και της μεθοδικότητας που τη διακρίνει, κατάφερε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα, μέσω συγχρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα INTEREG Ελλάδα - Κύπρος και Horizon 2020".

Όπως εξήγησε, το έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος πληροφορικής που διαχειρίζεται και δημιουργεί όλο το υλικό που παρουσιάζεται κατά μήκος και κατά τη διάρκεια κάθε διαδρομής, 40 έξυπνες στάσεις πληροφόρησης με σύγχρονο ασφαλή και λειτουργικό σχεδιασμό, που τροφοδοτούνται ενεργειακά με ηλιακούς συλλέκτες και παρέχουν πληροφόρηση για την άφιξη λεωφορείων σε κάθε στάση, τόσο οπτικά όσο και ηχητικά, για την πληροφόρηση και των ΑμεΑ.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 40 οθονών 24 ιντσών εντός των λεωφορείων, οι οποίες προβάλλουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του δρομολογίου, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά την άφιξη σε κάθε στάση, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προβολής των πληροφοριών που υπάρχουν στο σύστημα για σημεία αρχαιολογικού, πολιτιστικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η Βασιλική Αναστασιάδου είπε πως η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει παράδειγμα για τη σύναψη παρόμοιου τύπου συνεργειών, οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα, θα καταστεί δυνατή η παροχή ανάλογων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και στην υπόλοιπη Κύπρο.

Την ίδια ώρα, η Υπουργός τόνισε πως ο διαγωνισμός για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης των δημόσιων υπηρεσιών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, "θα καθορίσει το μέλλον των δημόσιων οδικών μεταφορών στη χώρα μας για τα επόμενα 10 χρόνια".

" Οφείλουμε και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για ένα υπερσύγχρονο, λειτουργικό και εύχρηστο για το κοινό σύστημα δημόσιων μεταφορών", επεσήμανε στο χαιρετισμό της η κ.Αναστασιάδου.

Σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν στέγαστρα σε πολλές στάσεις λεωφορείων, με αποτέλεσμα το κοινό να είναι εκτεθειμένο σε βροχή ή ήλιο, η Υπουργός Μεταφορών υπέδειξε πως το Υπουργείο της αναγνωρίζει αυτήν την αναγκαιότητα και ήδη δρομολογούνται λύσεις.

"Είναι μέσα στους βασικούς στόχους μας για να καταστήσουμε ελκυστικές τις δημόσιες μεταφορές", είπε και πρόσθεσε , "ήδη τοποθετούμε στέγαστρα σε κοινότητες και έχουμε προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνιών με τους Δήμους μείζονος Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας για την τοποθέτηση στεγάστρων".

Βρισκόμαστε, συνέχισε,  σε μια διαδικασία για να προκηρύξουμε προσφορές για το κατασκευαστικό μέρος των στεγάστρων, ώστε να είναι ομοιόμορφο, και το κράτος θα συνεισφέρει μαζί με τους Δήμους στη συντήρησή τους.

 Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ΕΥ ΚΙΝΗΣΗ", το οποίο δημιουργεί ένα δίκτυο τεσσάρων νησιωτικών πόλεων σε Ελλάδα και Κύπρο (Λεμεσός, Ρόδος, Σύρος - Ερμούπολη, Θήρα - Σαντορίνη) και το οποίο, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Frederick, στοχεύει στην αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών, μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ Τώνης Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταφορών για τη συνεργασία και την υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Τηλεματικής, "κάτι που τιμά όχι μόνο το Υπουργείο αλλά και τις υποδομές μας στις μεταφορές, που έχουν και άμεσο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία εκταμιεύουμε από την ΕΕ, αλλά και στον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό".

Υπέδειξε ότι οι οθόνες που άρχισαν να τοποθετούνται στα λεωφορεία, θα προβάλλουν προωθητικά βίντεο της Λεμεσού και τουριστικές πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες εκδηλώσεις της πόλης και τα σημεία αναφοράς στην κάθε περιοχή, ενώ σημείωσε πως "φιλοδοξία μα είναι να εγκαταστήσουμε οθόνες και στα ξενοδοχεία και στην αίθουσα επιβατών του λιμανιού Λεμεσού και στα αεροδρόμια".

Τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος παρουσίασαν εκπρόσωποι της ανάδοχου εταιρείας από την Ισπανία, GMV Sistemas, ενώ ακολούθησε παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Τηλεματικής από εκπροσώπους του Υπουργείου και η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την ΕΤΑΛ.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων INTEREG Ελλάδα - Κύπρος και Horizon 2020, που χρηματοδότησαν την εγκατάσταση του εξοπλισμού αυτού, έχει επίσης εξασφαλιστεί το κονδύλι με το οποίο δημιουργήθηκε η δωρεάν εφαρμογή κινητών τηλεφώνων "Mobility Limassol, που παρουσιάζει επιλογές διακίνησης και η οποία σύντομα, θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Μετά το πέρας της διάσκεψης Τύπου, οι παρευρισκόμενοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο της ΕΜΕΛ, το οποίο πραγματοποίησε στάσεις σε σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικές πινακίδες με πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top