Πέθανε ο Νάνος Βαλαωρίτης

Πέθανε ο Νάνος Βαλαωρίτης

Πέθανε ο σημαντικός Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, Νάνος Βαλαωρίτης, το βράδυ της Πέμπτης 12/9, σε ηλικία 98 ετών.


Ο Νάνος Βαλαωρίτης 1944 δραπετεύει από την Ελλάδα, η οποία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, στη Μέση Ανατολή και μετά στην Αίγυπτο. Από εκεί βρέθηκε στο Λονδίνο και εργάστηκε στο BBC. To 1947 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή. 

Από το 1954 έως το 1960 συμμετέχει στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Επιστρέφει στην Αθήνα το 1960 και αναλαμβάνει διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού “Πάλι”.

Το 1967 φεύγει από την Ελλάδα λόγω της χούντας και πάει στις ΗΠΑ όπου διδάσκει λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Το 1983 βραβεύεται με το Α` Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του "Μερικές γυναίκες".

Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.


Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Προεδρικές 2028: Ανακατεύεται η τράπουλα - Η επιστροφή Αβέρωφ, ο παράγοντας Φειδίας και το μεγάλο δίλημμα του ΔΗΣΥ για Χριστοδουλίδη

Προεδρικές 2028: Ανακατεύεται η τράπουλα - Η επιστροφή Αβέρωφ, ο παράγοντας Φειδίας και το μεγάλο δίλημμα του ΔΗΣΥ για Χριστοδουλίδη

Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2028, η πολιτική σκακιέρα της Κύπρου έχει ήδη αρχίσει να κινείται με έντονους ρυθμούς. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό η μάχη για το προεδρικό χρίσμα παίρνει πλέον συγκεκριμένη μορφή, η Αννίτα Δημητρίου καλείται να κρατήσει ενωμένη την παράταξη, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραμένει το πρόσωπο γύρω από το οποίο περιστρέφεται μεγάλο μέρος των πολιτικών υπολογισμών.

BEST OF TOTHEMAONLINE