ΠΟΛΙΤΙΚΗ

56η έδρα: Ανοίγει ο δρόμος για ρύθμιση του ζητήματος – Σχηματιστηκέ η αναγκαία πλειοψηφία

56η έδρα: Ανοίγει ο δρόμος για ρύθμιση του ζητήματος – Σχηματιστηκέ η αναγκαία πλειοψηφία

Ανοίγει ο δρόμος για ρύθμιση του ζητήματος της επανακατανομής της 56ης βουλευτικής έδρας, αφού μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, μετά και από την τροποποίηση του συντάγματος την περασμένη Παρασκευή.

Με την απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου σχηματίζεται η αναγκαία πλειοψηφία για έγκρισή της.

Η συγκεκριμένης πρόταση των βουλευτών Νικόλα Παπαδόπουλου, Μαρίνου  Σιζόπουλου και Μιχάλη Γιωργάλλα προνοεί ότι η μη καταλειφθείσα έδρα κατανέμεται στο κόμμα ή τον συνδυασμό, στο οποίο κατανεμήθηκε αρχικώς και καταλαμβάνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.

Ως εκ τούτου, εάν τελικά η πρόταση εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η έδρα που αρχικώς κατανεμήθηκε στην Ελένη Θεοχάρους θα κατανεμηθεί εκ νέου στο Κίνημα Αλληλεγγύη και στον πρώτο επιλαχόντα, που είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε και η πρόταση νόμου του Γιώργου Γεωργίου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, η οποία προνοεί ότι στις περιπτώσεις μη καταληφθείσας έδρας διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, είπε ότι κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν οι δύο προτάσεις νόμου, μετά και από την τροποποίηση του συντάγματος τη περασμένη Παρασκευή.

Όπως είπε το κόμμα του θέλει να υπερασπιστεί τις θέσεις ότι η έννοια της κατάθεσης της πρότασης νόμου εκ μέρους του ΔΗΣΥ έχει να κάνει με την προάσπιση της λαϊκής κυριαρχίας όπως το ίδιο την αντιλαμβάνεται, μετά τις δύο αποφάσεις του Eκλογοδικείου και την απόφαση του Ανώτατού Δικαστηρίου, που ξεκάθαρα έδωσε στο στίγμα και το μήνυμα με ποιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του συγκεκριμένου κενού.

«Υποστηρίξαμε την τροποποίηση του συντάγματος, είμαστε ενώπιον μια διαδικασίας πλέον που θα ρυθμίσει αυτό το κενό το οποίο υπάρχει. Παρά ταύτα ο ΔΗΣΥ επιμένει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να επέλθει  μόνο μέσα από αναπληρωματική εκλογή, γιατί για εμάς η κενωθείσα έδρα δεν ενέχει τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα με την έννοια της αποποιηθείσας έδρας, όπως ακριβώς στη συγκεκριμένη περίπτωση», είπε.

Από πλευράς της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα, είπε ότι πάγια θέση του κόμματος της είναι ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα ή στο συνδυασμό, με τον οποίο κατέρχεται κάποιος ως υποψήφιος.

Σημείωσε ότι πρώτα κατανέμονται οι έδρες στα κόμματα ή στους συνδυασμούς και μετά αναλόγως τον σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους, για να προσθέσει πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης.

Οι δύο προτάσεις νόμου αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση την επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top