ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: «Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου - Πότε και σε ποιο βαθμό αναμένονται μειώσεις -ΠΙΝΑΚΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: «Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου - Πότε και σε ποιο βαθμό αναμένονται μειώσεις -ΠΙΝΑΚΕΣ

«Ράλι ανόδου» παρουσιάστηκε στις τιμές του «μαύρου χρυσού» διεθνώς από τις 13 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου, με πολλούς να εκφράζουν φόβους για μεγάλη άνοδο στις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων, καθώς και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Του Στέλιου Στυλιανού

Φαίνεται πως οι θέσεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού οι τιμές συγκρατήθηκαν (παρουσιάστηκε μια μικρή άνοδος της τάξης περίπου των 2 σεντ το λίτρο) και όπως τα στοιχεία δείχνουν η μικρή περίοδος έχει περάσει, αφού οι τιμές εδώ και αρκετές μέρες υποχωρούν αισθητά.

Συγκεκριμένα στις 16/9 το πετρέλαιο τύπου BRENT «εκτοξεύθηκε» στα $67.68, ενώ από εκείνη την περίοδο παρατηρείται μια «σταθερή βουτιά» στις τιμές, σπάζοντας μάλιστα και το φράγμα των 60 δολαρίων, με την τιμή στις 3/10 να διαπραγματεύεται στα $57.47, χαμηλότερη και από την τιμή πριν ξεσπάσει η κρίση στη Σαουδική Αραβία με τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων της εταιρίας Aramco.

Το συμπέρασμα που αβίαστα εξάγεται και είναι κατά γενική ομολογία αναμενόμενo, είναι η πτώση και στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, με τα επόμενα φορτία που θα φτάσουν στο νησί να έχουν λογικά αγοραστεί στις νέες μειωμένες τιμές.

Αυτό που ίσως πολλοί αγνοούν είναι το γεγονός πως τα συμβόλαια που υπογράφονται για την αγορά πετρελαίου με αυτές τις νέες τιμές είναι όχι άμεσης παράδοσης, αλλά με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε έγκυρη πηγή, στην Κύπρο φτάνουν φορτία καυσίμων κάθε περίπου 8 μέρες και ως εκ τούτου σίγουρο είναι πως με την επόμενη παραλαβή θα δούμε και τις τιμές στα πρατήρια να «πέφτουν», χωρίς ακόμα να μπορεί προσδιοριστεί η μείωση, η οποία ωστόσο λογικά θα κυμανθεί στα επίπεδο του Αυγούστου, δηλαδή πλησίον  του €1,15- €1,17 (για την αμόλυβδη 95 οκτανίων).

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top