ΔΙΕΘΝΗ

Αποδοχή της «συμβιβαστικής» πρότασής του για το Brexit ζητά από την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον

Αποδοχή της «συμβιβαστικής» πρότασής του για το Brexit ζητά από την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον

«Εποικοδομητικές και λογικές» χαρακτήρισε τις προτάσεις που υπέβαλε στην ΕΕ για το Brexit ο Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για «συμβιβασμό».


Ενημερώνοντας για τις προτάσεις του τη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από μία συμφωνία», αλλά πίστωσε στους Ευρωπαίους ότι αποδέχθηκαν την ανάγκη να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά την πρότασή του, ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα βγει μεν μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, αλλά οι όποιοι τελωνειακοί έλεγχοι θα χρειάζονται στο εμπόριο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα γίνονται μακριά από τα σύνορα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον τελικό λόγο που θα έχει η αποκεντρωμένη κυβέρνηση και η τοπική εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας για το κατά πόσο θα πρέπει να διατηρηθούν οι κανόνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς ως προς τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν γα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησής του για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ είναι μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν οι σχετικές αλλαγές και στη λεγόμενη Πολιτική Διακήρυξη, πέρα από την αφαίρεση του backstop από τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Κατέληξε λέγοντας ότι η πρόταση συνιστά μετακίνηση της βρετανικής κυβέρνησης από θέσεις της και επομένως έναν συμβιβασμό, ο οποίος αν δε γίνει δεκτός θα αφήσει ως μόνη εναλλακτική ένα no deal.

Απαντώντας, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον «ξαναζεσταμένες προτάσεις που έχουν ήδη απορριφθεί».

Εκτίμησε ότι με τα τελωνειακά σύνορα που δημιουργεί στην Ιρλανδία «θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» και παράλληλα υποβαθμίζει τις εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πως η πρότασή του θα απορριφθεί από την ΕΕ, καλώντας τον να σεβαστεί το νόμο και να ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top