ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο της Κοινωνικής Συμμαχίας «Στέγη για όλους»

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο της Κοινωνικής Συμμαχίας «Στέγη για όλους»

ο Σάββατο 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Κοινωνικής Συμμαχίας «Στέγη για όλους» στο οίκημα της ΠΕΟ, στη Λευκωσία. Οι θέσεις και εισηγήσεις των οργανώσεων της Συμμαχίας, κωδικοποιήθηκαν σε υπόμνημα που επιδόθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα παραδοθεί τη Δευτέρα στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Οι σύνεδροι μετά το πέρας του συνεδρίου πραγματοποίησαν πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας στο Υπουργείο Εσωτερικών
 
Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε πως η Κοινωνική Συμμαχία Στέγη για Όλους έχοντας στις γραμμές της πολλές κοινωνικές ομάδες, νέους, φοιτητές, μονογονιούς, τρίτεκνους, αγρότες, λήπτες Ε.Ε.Ε., μετανάστες έχει ήδη καταθέσει δημόσια τις δικές της προτάσεις για κάθε πτυχή του στεγαστικού προβλήματος που θα μετατραπούν σε διεκδικητικούς στόχους για όλους όσους αντιπαλεύουν την κοινωνική ανισότητα και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους.
 
Πρόσθεσε πως το συνέδριο και η πορεία στέλνουν στην πολιτεία και στη κοινωνία το μήνυμα, ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπήσουμε μπροστά στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα στο ζήτημα της στέγης και ότι θα αγωνιστούμε έτσι που να επιβάλουμε σεβασμό στο δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει αξιοπρεπή στέγη και ώστε η στέγη να καταστεί δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων και εχόντων».
 
Η εκπρόσωπος του Κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις Eυγενία Μωυσέως είπε ότι απαιτούμε όπως συμπεριληφθεί στον νέο νόμο των εκποιήσεων ο νόμος του 1965 περί διαθέσεως του εκπλειστηριάσματος, με βάση τον οποίο το εκπλειστηρίασμα δεν διατίθεται προς εξόφληση του ενυπόθηκου δανειστή μέχρι να γίνουν «επαρκείς κατά την κρίση του Δικαστηρίου διευθετήσεις για τη στέγαση του ενυπόθηκου οφειλέτη και της οικογένειας του». Την ίδια προστασία έχει και γεωργός για ενυπόθηκη γεωργική γη. Δηλαδή υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας της αξιοπρεπούς στέγασης και διαβίωσης, πρόσθεσε.
 
Η κ. Μωυσέως είπε ακόμα ότι με γνωμάτευση του ΟΗΕ είναι παράνομη η εκποίηση και έξωση εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την οικογένεια και ανέφερε ότι το κίνημα έχει ολοκληρωμένες προτάσεις αλλαγής της νομοθεσίας τις οποίες θα προωθήσει μέσω της πλατφόρμας.
 
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης στον δικό του χαιρετισμό στο Συνέδριο είπε πως αξίζει να μελετηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία συνιστά την ανάπτυξη διαφοροποιημένων υπηρεσιών και την προώθηση των ελάχιστων προδιαγραφών για όλες τις παρεχόμενες στους άστεγους κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να καλυφθούν οι διαφορετικές ανάγκες τους.
 
Πρόσθεσε πως είναι υποχρέωση του κράτους η εξασφάλιση των αναγκαίων πηγών χρηματοδότησης για την υλοποίηση των ευρύτερων στεγαστικών πολιτικών του, που στόχο έχουν, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Διευκρινίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπηρεσίες στέγασης που θα προσφέρει το κράτος ή άλλος φορέας θα παραχωρούνται χωρίς οικονομική συνεισφορά των δικαιούχων. Απλά, οι δικαιούχοι θα τυγχάνουν της αναγκαίας οικονομικής βοήθειας ώστε να μπορούν να επωμιστούν το κόστος της στέγασής τους, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, συμπλήρωσε.
 
Ο Εκπρόσωπος της ΠΟΦΕΝ είπε πως η Ομοσπονδία απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική φοιτητικής στέγης, που θα εξυπηρετεί όλους τους φοιτητές που μεταξύ άλλων θα διαλαμβάνει ότι η αδειοδότηση και ανάπτυξη των πανεπιστημίων προϋποθέτει και τη δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού φοιτητικών εστιών οι οποίες να παραχωρούνται στους φοιτητές με χαμηλό ή και μηδενικό κόστος.
 
Επίσης είπε πως η ΠΟΦΕΝ διεκδικεί βελτίωση των κριτηρίων της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, πετυχαίνοντας έτσι και την ενίσχυση της επιδότησης ενοικίου σε φοιτητές και άμεση μείωση των τιμών στις φοιτητικές εστίες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, μακριά από λογικές κερδοφορίας εις βάρος των φοιτητών.
 
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων και ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά είπε πως από το 2013 μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, η μόνη ουσιαστική στεγαστική προσφυγική πολιτική που υπήρχε ήταν η διαχείριση των τουρκοκυπριακών κατοικιών και η οποία εφαρμόστηκε με τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του προσφυγικού κόσμου εφόσον έφτασαν στο σημείο να παραχωρούν ακόμα και μισογκρεμισμένες κατοικίες με τεράστιες καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις ή στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στους χρήστες για την συντήρηση και τις απαραίτητες επισκευές.
 
Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις του ζητήματος της στέγασης θα οξύνονται και διατύπωσε τη θέση πως η εφαρμογή μιας ουσιαστικής στεγαστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες θα συνέβαλλε στην απάμβλυνση του γενικότερου στεγαστικού προβλήματος.
 
Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε πως μετά το 2013 και τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία περιέπεσε το κράτος οι πολίτες, που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στέγης, ήταν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που στο τέλος της ημέρας, ήταν και είναι, τα θύματα μιας κακοδιαχείρισης που έκαναν άλλοι, μια και αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, μιας κοινωνίας που ευνοεί τους προνομιούχους.

Πρόσθεσε πως η πιο ευάλωτη ομάδα όπως είναι αποδεκτό από όλους,  είναι οι συμπολίτες μας που ζουν στην ύπαιθρο και στις ορεινές περιοχές και ως εκ τούτου το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους αυτούς να μείνουν στα χωριά τους.
 
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Δικαίωμα στη Στέγη είπε πως η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δράσης για το Δικαίωμα στη Στέγαση και στην πόλη , είναι μια πλατφόρμα σύγκλισης κινημάτων και ανθρώπων που αγωνίζονται για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρώπη και αποτελείται από περίπου 30 ομάδες από 20 χώρες.
 
Πρόσθεσε ότι η συμμαχία είναι αντι-ιεραρχική, δημοκρατική και πλουραλιστική πλατφόρμα, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή θρησκευτικά πιστεύω και έχει πρόθεση να ενισχύσει τους τοπικούς αγώνες και τη συλλογή διαφορετικών πόρων και εργαλείων σε όλη την ήπειρο. Σημείωσε πως με την ανταλλαγή γνώσεων, την ανάλυση και τις στρατηγικές, χτίζουμε τις σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων βάσης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για διεθνή αλληλεγγύη.
 
Αναφέρθηκε τέλος στις καταλείψεις οικοδομημάτων, που παρέχονται ως δωρεάν κοινωνικοί χώροι όπως οι συλλογικές κατοικίες, κοινωνικά κέντρα, κοινοτικοί χώροι της γειτονιάς, ακόμα και συνεταιριστικά καταστήματα και μπαρ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top