Ονούφριος Κληρίδης: Ποιος ήταν ο 17χρονος νεκρός των Οκτωβριανών

Ονούφριος Κληρίδης: Ποιος ήταν ο 17χρονος νεκρός των Οκτωβριανών

Το 1931, οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλε η αγγλική κυβέρνηση και η δυσχερής οικονομική κατάσταση του κόσμου σε συνδυασμό με την άρνηση για Ένωση με την Ελλάδα, αποτέλεσαν τις αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα της πρώτης αιματηρής εξέγερσης των Κυπρίων ενάντια στους αποικιοκράτες.

Τα Οκτωβριανά, όπως έμεινε γνωστή η εξέγερση, ξεκίνησαν στις 17 του μηνός όταν ο Νικόδημος Μυλωνάς παραιτήθηκε από το Νομοθετικό Συμβούλιο και κάλεσε τον λαό σε αντίσταση και ανυπακοή.

Τέσσερις μέρες μετά, στην εκκλησία της Φανερωμένης στη Λευκωσία η πολυπληθέστατη συγκέντρωση, εντελώς αυθόρμητα οδήγησε σε διαδήλωση η οποία κατέληξε στο κυβερνείο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Θα είναι ένα μακρύ καλοκαίρι»-Το Κυπριακό επιστρέφει στο επίκεντρο και η Ευρώπη μπαίνει πιο δυναμικά στο παιχνίδι

«Θα είναι ένα μακρύ καλοκαίρι»-Το Κυπριακό επιστρέφει στο επίκεντρο και η Ευρώπη μπαίνει πιο δυναμικά στο παιχνίδι

Η φράση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «θα είναι ένα μακρύ καλοκαίρι», μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, δεν αποτελεί απλώς μια αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των επαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το Κυπριακό. Αποτυπώνει την αίσθηση ότι η διαδικασία εισέρχεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, κατά την οποία θα κριθεί αν υπάρχει πραγματικά έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ή αν θα προστεθεί ακόμη ένας κύκλος προσδοκιών στη μακρά ιστορία των αποτυχημένων προσπαθειών.