Ονούφριος Κληρίδης: Ποιος ήταν ο 17χρονος νεκρός των Οκτωβριανών

Ονούφριος Κληρίδης: Ποιος ήταν ο 17χρονος νεκρός των Οκτωβριανών

Το 1931, οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλε η αγγλική κυβέρνηση και η δυσχερής οικονομική κατάσταση του κόσμου σε συνδυασμό με την άρνηση για Ένωση με την Ελλάδα, αποτέλεσαν τις αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα της πρώτης αιματηρής εξέγερσης των Κυπρίων ενάντια στους αποικιοκράτες.

Τα Οκτωβριανά, όπως έμεινε γνωστή η εξέγερση, ξεκίνησαν στις 17 του μηνός όταν ο Νικόδημος Μυλωνάς παραιτήθηκε από το Νομοθετικό Συμβούλιο και κάλεσε τον λαό σε αντίσταση και ανυπακοή.

Τέσσερις μέρες μετά, στην εκκλησία της Φανερωμένης στη Λευκωσία η πολυπληθέστατη συγκέντρωση, εντελώς αυθόρμητα οδήγησε σε διαδήλωση η οποία κατέληξε στο κυβερνείο.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κύπρο, η σημερινή συνάντηση της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αποκτά βαρύνουσα πολιτική και διπλωματική σημασία. Δεν πρόκειται για μια τυπική ενημέρωση μετά από έναν ακόμη κύκλο επαφών. Είναι η τελευταία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, πριν ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό.

BEST OF TOTHEMAONLINE