ΔΙΕΘΝΗ

ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ: Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια

ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ: Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια

Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια χωρίς να σκέφτεται πως θα το εκλάβουν αυτό στη Ρωσία. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, με αφορμή την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το ίδρυμα Γκορμπατσόφ.



Στη συνέντευξη του ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ τελευταίος σοβιετικός ηγέτης μιλάει για τα νεανικά του χρόνια, για τον "ψυχρό πόλεμο", εκφράζει τις ανησυχίες του για τον νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ρωσο- γερμανικές σχέσεις. 

"Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν δική μας κοινή νίκη, αλλά οι δυτικοί πολιτικοί και πρωτίστως οι Αμερικανοί αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Και το διακήρυτταν αυτό παντού" λέει ο Γκορμπατσόφ και προσθέτει : "Μάλιστα δεν σκέφτηκαν, πως αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία, από τους Ρώσους, που τόσα έκαναν για να τερματισθεί ο ψυχρός πόλεμος και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Ούτε επίσης σκέφθηκαν πως αυτό θα επηρεάσει την πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης".

Σύμφωνα με τον Γκορπματσόφ, η Δύση άρχισε να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, "να κάνει χρήση ισχύος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να επιβάλλει τους όρους της...". "Στην Ευρώπη αντί να οικοδομήσουν μια νέα αρχιτεκτονική κοινής ασφάλειας, ακολούθησαν τον δρόμο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ανακηρύσσοντας τη συμμαχία ως εγγυητή της ασφάλειας στην ήπειρο μας και εκτός των ορίων της", λέει ο Γκορπματσόφ, εκτιμώντας ότι "οι δυτικοί πολιτικοί δεν άντεξαν τις δοκιμασίες της νέας εποχής. Και σ` αυτό βρίσκεται η πρωταρχική αιτία των σημερινών προβλημάτων".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top