ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές κομμάτων κατά κυβέρνησης για τις πολιτογραφήσεις – Σύσκεψη πέραν της μιας ώρας στο Προεδρικό

Βολές κομμάτων κατά κυβέρνησης για τις πολιτογραφήσεις – Σύσκεψη πέραν της μιας ώρας στο Προεδρικό

Σύσκεψη πέραν της μίας ώρας είχε το μεσημέρι της Τρίτης 05/11, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι δύο Υπουργοί ρωτήθηκαν μετά το πέρας της συνάντησης κατά πόσο συζήτησαν και το θέμα των πολιτογραφήσεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, χωρίς ωστόσο να κάνουν κάποια αναφορά στο περιεχόμενο. Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα στοιχεία για το θέμα των πολιτογραφήσεων θα παρουσιαστούν την Τετάρτη από τον Υπουργό Εσωτερικών, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς μετά τη σύσκεψη ο κ. Γεωργιάδης αν προκύπτει κάτι νεότερο για το θέμα των διαβατηρίων, παρέπεμψε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο είναι συχνές και σε αυτές συζητούνται πολλά ζητήματα.

Τη Δευτέρα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει στην επόμενη συνεδρίαση αποφάσεις σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις μέσω του ΚΕΠ, καθώς και για τους σχετικούς ελέγχους που ήδη διεξήχθησαν / διεξάγονται για πολιτογραφήσεις που έγιναν στο παρελθόν, το Υπ. Συμβούλιο θα ενημερωθεί στην επόμενη συνέδρια και θα ληφθούν αποφάσεις» είχε γράψει ο κ. Πετρίδης.

Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε για τη σημερινή σύσκεψη των δύο Υπουργών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών εβδομαδιαίων συναντήσεων, ενώ για το θέμα των πολιτογραφήσεων παρέπεμψε στην συνεδρίαση του Υπουργικού της Τετάρτης, όπου θα παρουσιαστούν τα στοιχεία από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος  είπε ότι το κόμμα του δεν θέλει να δει απλά μικρές, διαδικαστικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκχώρησης υπηκοοτήτων, παρόλο που συμφωνεί ότι το επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

«Απαιτούμε άμεσα αυτοί οι κανονισμοί να κατατεθούν στη Βουλή, έτσι ώστε να έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας για να τους εξετάσουμε και να τους ψηφίσουμε πριν από την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας. Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι το πρόγραμμα ναι μεν πρέπει να συνεχίσει γιατί βοηθά την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά η αμαύρωση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό πρέπει να σταματήσει, γιατί κακοθελητές χρησιμοποιούν τα περιστατικά διαφθοράς και διαπλοκής που δυστυχώς είδαν το φως της δημοσιότητας ως στοιχεία που πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανακληθούν οι υπηκοότητες στις δύο περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι φυσικά και θα πρέπει να ανακληθούν οι υπηκοότητες που έχουν δοθεί στη βάση, είτε λανθασμένων πληροφοριών, είτε για την πρόθεση απάτης «όπως έγινε προφανώς στη μία από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον από τα στοιχεία που δόθηκαν».

Στο εντωμεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα αποφασίσει ως προς το κατά πόσον θα παρέμβει στο θέμα των υπηκοοτήτων αφού πρώτα δει τις αποφάσεις που θα λάβει η Κυβέρνηση.

Ερωτηθείς ως προς οποιεσδήποτε δικές του προθέσεις στο θέμα αυτό, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε συγκεκριμένα πως «αναμένω να δω τις ολοκληρωμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για να κρίνω αν δικαιολογείται ή επιβάλλεται δική μου παρέμβαση».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως αν διαπιστωθεί ότι αυτοί που έπαιρναν 50 και 100 χιλιάδες ευρώ για κάθε αίτηση για παραχώρηση διαβατηρίου παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία ή παραπλανούσαν τις αρχές θα πρέπει να τιμωρηθούν.

«Χωρίς κίνητρα μια οικονομία δεν μπορεί να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα όμως, καμία οικονομία στον κόσμο, όσα κίνητρα και να δώσει, εάν δεν έχει την αξιοπιστία και το καλό όνομα, δεν μπορεί να περιμένει θετικά αποτελέσματα» σημείωσε.

«Ξέρετε είμαι υπέρ του ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά πρέπει να σέβεται και ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική πρωτοβουλία το κράτος και την αξιοπιστία της χώρας», κατέληξε.

Πιο έντονος ήταν σε δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ο οποίος τόνισε πως το σκάνδαλο με την παραχώρηση υπηκοότητας σε Μαλαισιανό καταζητούμενο έχει και συνέχεια. Οι σημερινές αποκαλύψεις στην εφημερίδα Πολίτης εκθέτουν στο μέγιστο βαθμό την κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ.

Την ώρα που η ίδια η χώρα του, η Μαλαισία, αφαιρούσε το διαβατήριο από τον καταζητούμενο επιχειρηματία, η κυπριακή κυβέρνηση, του παραχωρούσε διαβατήριο.

«Την ώρα που ο καταζητούμενος Μαλαισιανός επιχειρηματίας εξέδιδε επιταγές για το ταμείο της Αρχιεπισκοπής και για την αγορά της έπαυλης, η Τράπεζα Κύπρου έκλεινε τους λογαριασμούς του και υπέβαλλε έκθεση στη ΜΟΚΑΣ για τις περίεργες συναλλαγές του. Από το 2015! Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όμως ποτέ δεν αντέδρασε».

Η όλη κατάσταση έχει αντανάκλαση και στη θέση της Κύπρου στους διεθνείς δείχτες για τη διαφθορά.

Σήμερα, δημοσιεύεται στον Τύπο νέα έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που στοιχειοθετεί ότι από το 2013 η Κύπρος έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την ΕΕ. Αυτά είναι τα έργα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη / ΔΗΣΥ.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις αναλαμβάνει, αλλά ζητά και ρέστα. Δείγμα κι αυτό της αυταρχικής συμπεριφοράς της, ανέφερε κλείνοντας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top