ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυπριακή κοινοβουλευτική και επιχειρηματική αποστολή προωθεί τη συνεργασία με πετυχημένη οικονομική ζώνη της Κίνας

Κυπριακή κοινοβουλευτική και επιχειρηματική αποστολή προωθεί τη συνεργασία με πετυχημένη οικονομική ζώνη της Κίνας

Με στόχο την εδραίωση και ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με την πόλη Σεντζέν, στην οποία λειτουργεί η πιο πετυχημένη και με τη μεγαλύτερη επιρροή ειδική οικονομική ζώνη στην Κίνα, και από όπου άρχισαν να εφαρμόζονται οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος του Πεκίνου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και η αποστολή που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψή του στη μεγάλη ασιατική χώρα συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του τοπικού Λαϊκού Κογκρέσου της Σεντζέν, υπό τον Πρόεδρό της Μόνιμης Επιτροπής του, Luo Wenzhi.

Την κυπριακή κοινοβουλευτική αποστολή, που έφθασε στη Σεντζέν, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, συνόδευε, για πρώτη φορά στα χρονικά της κοινοβουλευτικής διπλωματίας της Κύπρου, και ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών. Οι τομείς στους οποίους θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της συνεργασίας είναι κυρίως η οικονομία και το εμπόριο, η ναυτιλία, η καινοτομία, η τεχνολογία και ο τουρισμός. Στην πόλη Σεντζέν, μεταξύ άλλων, λειτουργούν ένας μεγάλος αριθμός καινοτόμων επιχειρήσεων όπως η πρωτοπόρος παγκοσμίως εταιρεία στην τεχνολογία 5G Huwai, και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο λιμάνι για εμπορευματοκιβώτια.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Luo είπε πως η επίσκεψη της κυπριακής αποστολής παρέχει την ευκαιρία για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Σεντζέν και της Κύπρου και για να τεθούν τα θεμέλια για αυτή τη συνεργασία. Υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την στρατηγική.
 
Ο κ. Luo εισηγήθηκε όπως η συνεργασία επικεντρωθεί στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του τουρισμού.
 
Ανέφερε πως ο όγκος εξαγωγών από την Σεντζέν προς την Κύπρο το 2018 ήταν 32,5 εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 17%, και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να επεκταθεί αυτή η συνεργασία για να υπάρξουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα. Είπε επίσης πως ελπίζει να μπορέσει να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα μεταξύ της Σεντζέν και της Κύπρου.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης είπε πως στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν πρακτικοί τρόποι συνεργασίας της Κύπρου με την Σεντζέν σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, η έρευνα και η επιχειρηματικότητα. Ανέφερε πως μπορεί να προωθηθεί η υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης για συνεργασία μεταξύ των επενδυτικών οργανισμών , μεταξύ πανεπιστημίων και μεταξύ ερευνητικών κέντρων των δυο πλευρών και εισηγήθηκε τη διδυμοποίηση της Σεντζέν με μια ή ακόμα και περισσότερες πόλεις της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως εφόσον επιτευχθούν όλα αυτά, τότε η Σεντζέν μπορεί να γίνει η πρώτη πόλη της Κίνας με την οποία να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το πρωί πριν την αναχώρησή της από το Πεκίνο, η κυπριακή αποστολή είχε συνάντηση, στο Μέγαρο του Λαού, το κτίριο δηλαδή της Εθνικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας Wang Yang, τον οποίο ο κ. Συλλούρης προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο.
 
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι συνεργασίας με ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Συλλούρης συνεχάρη την Κίνα και την πολιτική της ηγεσία για τη ραγδαία ανάπτυξη της χώρας την οποία διαπίστωσε, όπως είπε, και κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στην έκθεση για τα Μεγάλα Επιτεύγματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από την ίδρυσή της, δηλαδή τα τελευταία 70 χρόνια.
 
Η ανάπτυξη αυτή είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως αυτό «δίνει ελπίδα και σε εμάς γιατί είμαστε πολύ καλοί φίλοι με την Κίνα και σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη στην Κίνα επηρεάζει θετικά και την Κύπρο».

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γεώργιος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας. Στην αποστολή συμμετέχει, επίσης, ο Νικόλας Θεοχαρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Έπιασε «λαβράκι» η ΥΚΑΝ: Ανέκοψαν 18χρονο για έλεγχο στη Μέσα Γειτονιά και βρήκαν στην κατοχή του ναρκωτικά και χρήματα

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top