ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο πλευρό της Κύπρου - «Καταδικάζουμε έντονα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο πλευρό της Κύπρου -  «Καταδικάζουμε έντονα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ - ΕPP) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) τάσσεται υπέρ περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας για παραβίαση "όχι μόνο της κυριαρχίας Κύπρου, αλλά και της κυριαρχίας της ΕΕ", όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, μετά από σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Μ.Γκάλερ, εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτική κατά τη σημερινή σχετική συζήτηση στην ολομέλεια: "καταδικάζουμε έντονα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις γεώτρησης δυτικά της Κύπρου και την έναρξη μιας δεύτερης επιχείρησης γεώτρησης βορειοανατολικά της νήσου, στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτό".

Η Ομάδα του ΕΛΚ αναφέρει ότι η ίδια ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία να θέσει το ζήτημα των τουρκικών  γεώτρησεων "σε ύδατα της ΕΕ", όπως επισημαίνει στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, "εν μέσω της όλο και πιο επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς έναντι της ΕΕ και των γειτονικών της χωρών".

"Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης δυτικά της Κύπρου είναι μια ακόμη απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει όχι μόνο την κυπριακή κυριαρχία αλλά και την κυριαρχία της ΕΕ", ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.

"Επομένως, τα περιοριστικά μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι απαραίτητα", σημείωσε.

"Οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επίσης σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη σειρά σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού", ανέφερε και κάλεσε τις τουρκικές αρχές "να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Το ΕΛΚ υπενθυμίζει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως τη Δευτέρα στον κανονισμό περί δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και εκείνων που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική υποστήριξη γι `αυτήν - σε συνέχεια και υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 14ης Οκτωβρίου και της Συνόδου Κορυφής της 17ης του ίδιου μήνα. Σημειώνεται ότι καθώς το ζήτημα άπτεται της εξωτερικής πολιτικής δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες συναπόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση του ΣΕΥ είναι τελική, ελήφθη και υλοποιείται με ομοφωνία, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Συνθήκης Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ).

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top