ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ παρέλαβε το βραβείο μετά την αποφυλάκισή του από τις ρωσικές φυλακές

Ο Ουκρανός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ παρέλαβε το βραβείο μετά την αποφυλάκισή του από τις ρωσικές φυλακές

Ο περσινός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ, Ουκρανός σκηνοθέτης Oleg Sentsov, παρέλαβε σήμερα το βραβείο του στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Μέχρι πρόσφατα, ο Oleg Sentsov εξέτιε ποινή 20 χρόνων στη Ρωσία μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για «τρομοκρατική δράση» εναντίον των de facto ρωσικών αρχών στην κατεχόμενη Κριμαία. Αποφυλακίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ- Μαρία Σασόλι.

Σε ομιλία του, ο Sentsov ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι το όνομά του θα γραφόταν κάποτε δίπλα στα ονόματα του Αντρέι Ζαχάρωφ, του Νέλσον Μαντέλα και του Βάτσλαβ Χάβελ.

Σημείωσε ότι το βραβείο αποτελεί για τον ίδιο πολύ μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη προσθέτοντας ότι το βραβείο αυτό δεν ανήκει στον ίδιο αλλά σε όλους τους Ουκρανούς πολιτικούς κρατουμένους οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι «εγώ δεν πιστεύω στο Πούτιν και καλώ και εσάς να μην το εμπιστευτείτε».

«Είναι σίγουρο ότι θα μας κοροϊδέψει, δεν θέλει την ειρήνη αλλά θέλει να δει την Ουκρανία να γονατίζει, θέλει να βλάψει την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε.

«Εμείς δώσαμε τη μάχη και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την ελευθερία μας μέχρι τέλους», είπε και σημείωσε ότι «έχουμε ένα παλιό διεφθαρμένο σύστημα στη χώρα μας που ακόμα δεν έχει αλλάξει και επίσης έχουμε κι ένα εξωτερικό εχθρό που μας έχει επιτεθεί».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ- Μαρία Σασόλι είπε ότι ο κ.   Sentsov απελευθερώθηκε φέτος το Σεπτέμβριο μαζί με άλλα 35 άτομα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Oleg Sentsov, είπε, επέστρεψε στην Ουκρανία αφού εξέτισε 5 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της τρομοκρατίας επειδή διαδήλωσε κατά της κατοχής της Κριμαίας.

«Κατά τη διάρκεια της πολιτικής δίκης του στη Ρωσία ο Sentsov είπε ότι ‘δεν ξέρω πόσο αξίζουν οι πεποιθήσεις κάποιου αν δεν είναι έτοιμος να υποφέρει και να δώσει τη ζωή του γι΄αυτές’. Τα λόγια του μου έκαναν μεγάλη εντύπωση», ανέφερε.

«Το θάρρος δεν είναι ποιότητα του σώματος αλλά του πνεύματος και εσείς κ.  Sentsov σεβαστήκατε τις αρχές σας και τις πεποιθήσεις σας γι’ αυτό πληρώσατε αλλά κανένας δεν έπρεπε να πληρώνει ένα τέτοιο τίμημα», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί αγωνιστές της ελευθερίας που φοβούνται μήπως χάσουνε της ζωή τους ή ότι δεν θα ξανά δουν την οικογένεια τους και τους φίλους τους γιατί δεν θέλουν να σιωπήσουν μπροστά στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο επειδή έχουν εκφράσει τις πολιτικές τους απόψεις, προσθέτοντας ότι ο  κ. Sentsov απελευθερώθηκε αλλά πολλοί άλλοι ακόμα κρατούνται στην Ανατολική Ουκρανία «και ζητούμε την απελευθέρωση τους».

«Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία τίθενται σε κίνδυνο και απειλούνται υποσκάπτεται το κράτος δικαίου και χρειαζόμαστε κάποιους θαρραλέους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τολμούν να δώσουν φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή», είπε

Η δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μια ζωντανή και πλουραλιστική κοινωνία των πολιτών «γι΄’ αυτό θα πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για την προστατεύσουμε».

Εξήρε, τέλος, την αποφασιστικότητα και το θάρρος του κ. Sentsov λέγοντάς του ότι και είναι τιμή του να του απονείμει σήμερα αυτό το βραβείο.  
Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 για την αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη δια βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top