ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο θετικό και σημαντικό μήνυμα από το Βερολίνο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Πρώτο θετικό και σημαντικό μήνυμα από το Βερολίνο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Ως ένα πρώτο θετικό και σημαντικό μήνυμα από το Βερολίνο, εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το αποτέλεσμα του δείπνου που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες.

Οι προσπάθειες του Προέδρου είχαν αποτέλεσμα, συνέβαλε και η στάση του Μουσταφά Ακιντζί αλλά και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΓΓ, παρά το ότι δεν είχε γίνει κατορθωτή η κατάληξη στους όρους αναφοράς, πρόσθεσε.
 
Σε δηλώσεις σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ και οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του Μουσταφά Ακιντζί, δημιουργούν «μια έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία, ένα άνοιγμα ξανά του παράθυρου ελπίδας για το Κυπριακό. Αυτό που θέλει πιστεύω το σύνολο του κυπριακού λαού, οι προοδευτικοί Τ/κ αλλά και η ολότητα των Ε/κ. Επιτέλους μέσα από τοΝ διάλογο να ξαναδούμε ζωντανή την ελπίδα της επανένωσης του τόπου μας».
 
Παρά το ότι θέλει και επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν να έχουμε έστω την άτυπη πενταμερή, στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων, δεν εκτιμά – πρόσθεσε - ότι αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό σύντομα.
 
«Όχι γιατί δεν το θέλει η δική μας πλευρά, που το ξεκαθάρισε πολλές φορές και το επιθυμεί και προσπαθεί, αλλά είναι τέτοιες οι συνθήκες με τις εγγυήτριες δυνάμεις -και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα- που το βλέπω πολύ χλωμό τις επόμενες εβδομάδες». Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η Αγγλία μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών και η νέα κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το θέμα του Brexit.
 
«Δεύτερον, ρητορικό είναι το δικό μου ερώτημα, με τη σχέση όπως έχει εξελιχθεί του Τ/κ ηγέτη με τον Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, θεωρούμε ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι τώρα με τον Μουσταφά Ακιντζί; Και πριν από τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα;», είπε.
 
Σημειώνοντας την αναφορά χθες βράδυ του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να κρατήσουμε θετικό και το πολιτικό κλίμα στη δική μας πλευρά. «Με τη θετική πολιτική παρέμβαση για τα οφέλη αλλά και την ανάγκη αυτός ο τόπος επιτέλους να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και αυτό το απαράδεχτο στάτους κβο που επικρατεί στον τόπο μας τα τελευταία 45 χρόνια».
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτικής ισότητας κι αν συμμερίζεται την αναφορά του κ. Ακιντζί για εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και να βοηθήσουν όλοι να ενημερωθεί σωστά η κοινή γνώμη για το τι είναι Ομοσπονδία ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «Βεβαίως. Δεν μπορεί να βρεθεί η οποιαδήποτε λύση αν δεν υπάρχει και η θέληση του απλού κόσμου». Σημείωσε ότι κι αν βρεθεί λύση, θα πρέπει να περάσει από δημοψηφίσματα, «άρα για πολλούς λόγους είναι σωστή η εμπλοκή των απλών πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών».
 
Για την πολιτική ισότητα, εκτίμησε ότι η παραπομπή σε σχετικά ψηφίσματα διευκρινίζει το θέμα και «στέλνει απαντήσεις σε όσα ήταν στον αέρα στην ατμόσφαιρα, στην περιρρέουσα όλο αυτό το διάστημα. Πρώτον, πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα». Δεύτερον, πρόσθεσε, όπως ο ίδιος το διαβάζει, «δεν σημαίνει ότι για κάθε θέμα πρέπει να υπάρχει μια θετική ψήφος. Αλλά ούτε και από την άλλη, ότι είναι δυνατόν να βρούμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να υπάρχουν ερμηνείες από κάποιους - και δεν αναφέρομαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιους στην ε/κ πλευρά - να θεωρούν ότι μπορεί αυτό να γίνει εφικτό με το να αποφασίζει η πλειοψηφία για όλα τα ζητήματα και απλώς η μειοψηφία ν’ ακολουθεί».
 
Θεωρεί, πρόσθεσε, ότι η παραπομπή σε αυτή τη διευκρίνιση και αυτό το ψήφισμα, ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα όσον αφορά το κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας.
 
Σε ερώτηση αν χάθηκαν δυο χρόνια από το Κραν Μοντανά, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η ευθύνη γιατί δεν υπήρξε τίποτα για δύο χρόνια δεν ήταν της δικής μας πλευράς, λέγοντας πως σε έναν διάλογο δεν είναι μόνοι οι Τ/κ το ζητούμενο, αλλά και η Τουρκία. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρ μιας άτυπης πενταμερούς, που είναι το επόμενο βήμα, ο ΓΓ θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά εκτίμησε ότι δεν επίκειται σύντομα αυτή η άτυπη πενταμερής «και εξαιτίας θεωρώ της Τουρκίας».
 
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η ε/κ πλευρά μετά το Κρανς Μοντανά ήταν σταθερή στο μοντέλο λύσης ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση εντός και εκτός Κύπρου από οποιοδήποτε βήμα που να μην επαναλαμβάνεται η ΔΔΟ. Ακόμη και ψες θεωρώ πως δεν υπήρχε άλλος πιο ξεκάθαρος τρόπος να επαναληφθεί αυτό που λέγαμε και ως ΔΗΣΥ εδώ και δεκαετίες. Ο δρόμος της απαλλαγής από την κατοχή περνά μέσα από τον διάλογο και τη λύση της ΔΔΟ».
 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αναφορά του ΓΓ και στην τελευταία του έκθεση ότι αξίζουν οι Κύπριοι να γνωρίζουν ότι τώρα θα είναι διαφορετικά, σημειώνοντας ότι απευθύνεται στους Κύπριους κι αφήνει έξω από το κάδρο την Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι «δεν μπορεί το Κυπριακό να έχει οποιαδήποτε κατάληξη, θετική, αν δεν συνεργαστεί και η Τουρκία. Γιατί στα ζωτικά θέματα δυστυχώς τον τελευταίο λόγο τον έχει η Τουρκία».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top