ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερος «Λόγος της Βασίλισσας» εντός δέκα εβδομάδων στο βρετανικό κοινοβούλιο

Δεύτερος «Λόγος της Βασίλισσας» εντός δέκα εβδομάδων στο βρετανικό κοινοβούλιο

Με την ανάγνωση του κυβερνητικού προγράμματος της κυβέρνησης Τζόνσον από τη βασίλισσα Ελισάβετ εγκαινιάζεται την Πέμπτη (19/12), επισήμως στο Λονδίνο η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

Ο γνωστός ως «Λόγος της Βασίλισσας» θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Λόρδων στην παρουσία των βουλευτών που θα έχουν μετακινηθεί από την αντικριστή αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Αντίστοιχη τελετή έγινε μόλις πριν από δέκα εβδομάδες, λίγο μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπόρις Τζόνσον και για το λόγο αυτό η σημερινή τελετή δε θα έχει τη συνήθη μεγαλοπρέπεια.

Η βασίλισσα θα μεταβεί στο Παλάτι του Γουέστμινστερ, δηλαδή το κτίριο του κοινοβουλίου, με αυτοκίνητο και όχι με χρυσή άμαξα, ενώ δε θα φορά το στέμμα και τη μακριά βασιλική τήβεννο.

Το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα επικεντρώνεται στις δύο βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει προεκλογικά ο Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή το Brexit και το εθνικό σύστημα υγείας (NHS).

Ως προς το Brexit, θα επιβεβαιωθεί η προώθηση (πιθανότατα αύριο) του νομοσχεδίου περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, το οποίο τροποποιείται ώστε να απαγορεύεται νομικώς η παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Αναμένεται να προαναγγέλλουν επίσης ξεχωριστά νομοσχέδια για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, όπως για το μεταναστευτικό σύστημα, την αλιεία και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση κάνει επίσης το ασυνήθιστο βήμα να εγγράψει στο νόμο διάταξη ότι θα υλοποιήσει την προεκλογική υπόσχεση για αύξηση της χρηματοδότησης για το NHS κατά 34 δισεκατομμύρια το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός Τζόνσον θέλει να δείξει ότι δε θα αθετήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του και ότι πράγματι αποδίδει πολύ μεγάλη έμφαση στη δημόσια υγεία.

Ο Λόγος της Βασίλισσας θα περιλαμβάνει επίσης νομοσχέδια για την τήρηση του νόμου και της τάξης, από τα οποία θα ξεχωρίζει εκείνο για αυστηρότερες ποινές για τρομοκράτες και βίαιους εγκληματίες, στον απόηχο της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο London Bridge από καταδικασθέντα τρομοκράτη που έχει αφεθεί ελεύθερος μετά από λίγα χρόνια φυλάκισης.

Θα αναγγελθούν επίσης νομοσχέδια για αύξηση κονδυλίων για τα σχολεία, για επενδύσεις στις υποδομές, για «ενίσχυση της ενότητας» του βασιλείου, για μείωση των ενοικίων για τις επιχειρήσεις, για προστασία των αποστράτων από διώξεις για παλαιές στρατιωτικές επιχειρήσεις και για αναδιαμόρφωση των υποχρεώσεων των συνδικάτων σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top