ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη, άφησε ο Μ. Τσαβούσογλου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη, άφησε ο Μ. Τσαβούσογλου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αφήνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Το Βήμα”, ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με  με το πνεύμα της Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Η επιλογή να αρθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου επιρρίπτει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. «Ό,τι κι αν ισχυρίζεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους. Αντιθέτως, προτιμά να τους θεωρεί μειονότητα σε ένα ενιαίο κράτος», δήλωσε.

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, οι θέσεις της Τουρκίας παρουσιάζονται εσκεμμένα εχθρικές, επιθετικές ή παράλογες από τα ελληνικά ΜΜΕ, σημειώνοντας, παράλληλα ότι στην Τουρκία δεν τρέφουν αρνητικά αισθήματα για την Ελλάδα. «Η τουρκική κοινή γνώμη, όπως και ο Τύπος εστιάζουν σε γεγονότα παρά στην προπαγάνδιση αρνητικών απόψεων», συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφορικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για περίπλοκα προβλήματα στην περιοχή, για τα οποία κάθε πλευρά έχει τη δική της ερμηνεία.  «Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων. Η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε, επίσης, τη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά αυτό υπόκειται σε περιορισμούς, με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι  δεν αποκλείει την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που οριοθετήθηκε με τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top