ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ουάσινγκτον καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ουάσινγκτον καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε την Παρασκευή 3/1 τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ, μερικές ώρες μετά τον φόνο του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή.


Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο διοικητής της σιιτικής φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, ο Χάντι αλ-Αμίρι, κάλεσε όλες οι τις ένοπλες ιρακινές οργανώσεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Καλούμε όλες τις εθνικές μας δυνάμεις να ενωθούν για να εκδιώξουν τις ξένες δυνάμεις, η παρουσία των οποίων έχει γίνει άχρηστη για το Ιράκ», δήλωσε ο Αμίρι σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Ο Χάντι αλ-Αμίρι ηγείται της ισχυρής παραστρατιωτικής Οργάνωσης Μπαντρ, της στρατιωτικής πτέρυγας του Ανωτάτου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Έχει δηλώσει αφοσιωμένος φίλος του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Πολέμησε στο πλευρό του Ιράν κατά τον ιρανοϊρακινό πόλεμο (1980-1989) και επί δύο δεκαετίες το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν από την εξορία στο Ιράν. Ηγείται επίσης της λίστας της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας που εκπροσωπεί σειρά σιιτικών οργανώσεων και είναι η δεύτερη σε μέγεθος παράταξη στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Διάδοχη κατάσταση

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διόρισε τον υπαρχηγό του φονευθέντος διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, τον ταξίαρχο Εσμαίλ Καανί, ως διάδοχο του Σουλεϊμανί επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, έγινε γνωστό από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Μετά το μαρτύριο του ένδοξου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαίλ Καανί διοικητή της Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεί σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του και μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα της Δύναμης Κουντς «θα μείνει όπως ακριβώς ήταν επί του προκατόχου του», προστίθεται στη δήλωση του Χαμενεί.

Εκτιμήσεις ειδικών

Ο αποκεφαλισμός της Αλ-Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης με την εξόντωση του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και του συνασπισμού Χασντ αλ-Σάαμπι, με την εξόντωση του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, του ανθρώπου του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικού επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, φέρνουν το Ιράκ στα όρια του χάους, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση αποκεφαλισμού που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ή του Οσάμα μπιν Λάντεν» σύμφωνα με τον Φίλιπ Σμιθ, Αμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων.

 «Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών παρακολουθούσαν τον Κασέμ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν πάτησαν ποτέ την σκανδάλη. Ο ίδιος το γνώριζε, αλλά δεν υπολόγισε σε ποια κλίμακα οι απειλές για την δημιουργία μίας νέας κρίσης ομήρων στην πρεσβεία της Βαγδάτης θα άλλαζαν την οπτική», εξηγεί ο Ράμζι Μαρντίνι, του United States Institute of Peace.

«Ο Τραμπ άλλαξε τους κανόνες με την εξόντωσή του», λέει. «Κανείς δεν φανταζόταν καν ότι (η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ) αποτελούσε ενδεχόμενο. Τώρα, όλοι οι παράγοντες θα αυτοσχεδιάσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και αυτό είναι η τέλεια συνταγή για κακές εκτιμήσεις», προειδοποιεί ο Ράμζι Μαρντίνι.

Απέναντι σε αυτήν «την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το θέμα που τίθεται είναι η απάντηση της Τεχεράνης. «Το Ιράν δεν μπορεί να πλήξει πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να διακινδυνεύσει την αυτοκαταστροφή του. Αλλά μπορεί να πυρπολήσει και να βουτήξει στο αίμα το Ιράκ», λέει ο αναλυτής Φάναρ Χαντάντ. Πότε; Πώς; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ιράν στον θάνατο μίας από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητές του, διότι δεν υπάρχει προηγούμενο.

«Το Ιράν δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τους `υπολοχαγούς` του στο Ιράκ ως κάλυψη για να απειλήσει και να επιτεθεί στα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να διακινδυνεύσει συμβατικά στρατιωτικά αντίποινα», λέει ο αναλυτής.

Αντιδράσεις Ιράκ

Η αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι μια πράξη επίθεσης εναντίον του Ιράκ και αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του, η οποία «θα πυροδοτήσει έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι σε μία επίσημη αντίδραση που ήλθε καθυστερημένα σε ένδειξη του αιφνιδιασμού και της αμηχανίας της ιρακινής ηγεσίας.

«Η δολοφονία ενός ιρακινού στρατιωτικού διοικητή που κατέχει επίσημη θέση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ιράκ, του Κράτους του, της κυβέρνησής του και του λαού του», υπογράμμισε ο Μάχντι. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, εδώ και χρόνια η Βαγδάτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο το έδαφος του Ιράκ να μετατραπεί σε θέατρο πολεμικής σύγκρουσης για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τον φόνο του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον χαρακτήρισε μια «προκλητική και δυσανάλογη» ενέργεια.

«Ο αεροπορικός βομβαρδισμός κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας. Η Αμερική--και ο κόσμος--δεν έχουν περιθώριο για κλιμακούμενες εντάσεις στο σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πελόζι.

Η ίδια είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο πριν διατάξει την επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί και απαίτησε να "ενημερωθούν άμεσα" οι βουλευτές για την κατάσταση.


Αντίδραση Χεζμπολάχ

Ο επικεφαλής του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, μεγάλου συμμάχου του Ιράν, υποσχέθηκε σήμερα «τη δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων» που ευθύνονται για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ.

«Η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (...) θα είναι η ευθύνη και το καθήκον όλων των μαχητών της Αντίστασης σε όλον τον κόσμο», υπόσχεται σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, ο οποίος γενικά χρησιμοποιεί τον όρο «Αντίσταση» για να περιγράψει την οργάνωσή του και τους συμμάχους της.


Επιστρέφει νωρίτερα στο Ισραήλ από Αθήνα ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα αναχωρήσει νωρίτερα από την Αθήνα έπειτα από τον φόνο στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, ανακοίνωσε στην Ιερουσαλήμ ένας αξιωματούχος από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό φοβούμενες αντίποινα από το Ιράν ή από φιλικές προς αυτό δυνάμεις μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

 

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top