ΔΙΕΘΝΗ

Τι ζητάει ο ισχυρός άνδρας της Λιβυής Χαφτάρ για να συζητήσει εκεχειρία

Τι ζητάει ο ισχυρός άνδρας της Λιβυής Χαφτάρ για να συζητήσει εκεχειρία

Μόνο με αποχώρηση Τούρκων και Σύρων μισθοφόρων από την χώρα, καθώς και με διακοπή της προμήθειας όπλων προς την κυβέρνηση Σάρατζ από την Τουρκία, θα ήταν έτοιμος για μία εκεχειρία, δήλωσε ο Χαλιφά Χαφτάρ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Από μεριάς Αλ Σάρατζ, αναστάληκαν την Τρίτη (18/02) οι συνομιλίες στον ΟΗΕ που αποσκοπούσαν στην παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη. Λόγος ήταν ο βομβαρδισμός από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης που πρόσκεινται στον Χαλιφά Χαφτάρ, του λιμανιού της πρωτεύουσας. Από τον βομβαρδισμό, υποστηρίχτηκε ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

Η επακριβής δήλωση του Στρατηγού Χαφτάρ:
«Μια εκεχειρία, θα είναι αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (...) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού της Τρίπολης με όπλα και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων» (σ.σ στην πρωτεύουσα Τρίπολη).

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, υποστήριξε πως οι δεσμεύσεις της Τουρκίας στη Λιβύη «συνδέονται με την εκεχειρία». «Εάν δεν τηρηθεί η εκεχειρία, η μετάβαση σε μια πολιτική διαδικασία είναι πολύ δύσκολη», συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όπως διαφάνηκε από Τούρκους αξιωματούχους, η Τουρκία περιμένει πρώτα την κατάπαυση του πυρός και μετέπειτα να προχωρήσει σε μία πολιτική διαδικασία που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εκεχειρία. Εντούτοις, ο Χαφτάρ απαιτεί πρώτα την εκδίωξη ξένων μισθοφόρων από την χώρα του και παράλληλη διακοπή ξένων παρεμβάσεων, όπως οι τουρκικές προμήθειες όπλων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top