ΕΛΛΑΔΑ

ΛΕΣΒΟΣ-ΧΙΟΣ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Δήλωση σε ThemaOnline: 'Να μην γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών'

ΛΕΣΒΟΣ-ΧΙΟΣ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Δήλωση σε ThemaOnline: 'Να μην γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών'

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαμαρτυρίες σε Λέσβο και Χίο, όπου οι κάτοικοι καλούνται να προστατέψουν τις περιοχές τους απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δημιουργία νέων υπερδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Του Γιώργου Τάττη

Φωτογραφία από Μιχάλη Μπακα

Από τα ξημερώματα της Τρίτης (25/02), όπου και έφθασαν με πλοίο οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ προς προστασία και διασφάλιση της ομαλής κατασκευής των νέων δομών, οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σε εγρήγορση. Ακόμη και το βράδυ της Τρίτης (25/02) με ξημερώματα Τετάρτης (26/02) οι κάτοικοι οργανώνονταν και επέβλεπαν σε μικρές ομάδες τις επιταγμένες περιοχές, ανάβοντας και φωτιές για να ζεσταθούν, όπως γράφει ο Πολίτης της Χίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από διαδηλωτές, στην Λέσβο υπήρχαν και πάλι συγκρούσεις, ακόμη και αργά το βράδυ, με την αστυνομία να επιστρατεύει και όχημα εκτόξευσης νερού.

Σημειώνεται ότι η βαρβαρότητα και οι αναίτιες επιθέσεις των ΜΑΤ έχουν προκαλέσει την καταδίκη του μεγαλύτερου μέρους του ντόπιου πληθυσμού, πολλών υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου. Εξάλλου, πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι έχουν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και μάλιστα, στην πρώτη γραμμή. Στο μεταξύ, το stonisi.gr, έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση μαγαζιού εστίασης έξω από το λιμάνι, όπου και καταγγέλλει ότι υπήρξε αστυνομική βία εντός του μαγαζιού, όπως και ότι ριχθήκαν δακρυγόνα εντός του μαγαζιού.

Οι κινητοποιήσεις είχαν παλλαϊκή νομιμοποίηση. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, γυναικόπαιδα και επιχειρηματίες των νησιών έδωσαν το παρόν τους. Εξάλλου, όπως πολλοί δηλώνουν, ο απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά έχει διπλό όφελος, τόσο για τους αιτητές ασύλου που εγκλωβίζονται και αναγκάζονται να φεύγουν μόνο με «πληρωμές» σε παράνομους διακινητές, όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό.

Η εφημερίδα Astraparis της Χίου ανακοίνωσε ότι μέχρι και το βράδυ της Τρίτης (25/02) υπήρξαν τουλάχιστον 6 τραυματίες, ενώ τα τοπικά μέσα της Λέσβου κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Την Τετάρτη (26/02), στις 11 το πρωί, έχουν οργανωθεί και στα δύο νησιά νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, συνδυασμένες μάλιστα με απεργίες. Συμμετέχουν μάλιστα φορείς από όλες τις συνιστώσες. Όπως σημειώνει το lesvosnews.net, η πόλη της Μυτιλήνης θυμίζει έρημη πόλη, καθώς τα πάντα είναι κλειστά.

To tothemaonline έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Μαρσέλντ Γιάνο, όπου και προέβη σε δηλώσεις. Όπως αναφέρει, σύσσωμος ο κόσμος διαδηλώνει για να μην γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών. Να μην δημιουργηθεί καμία δομή, ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή. Αίτημα είναι να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και με γρήγορες διαδικασίες να τους δίνονται χαρτιά για τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Όταν και ερωτήθηκε για την εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), απάντησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή των ΜΚΟ στην διαχείριση του προσφυγικού. Η ευθύνη να μετατεθεί αποκλειστικά στο κράτος.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «καταδικάζουμε την καταστολή και την τρομοκρατία της κυβέρνησης ΝΔ που προσπαθεί με την βία και ενάντια στην θέληση των νησιωτών, να επιβάλει κλειστές δομές.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top