ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Τα ανοιχτά μέτωπα και οι εξελίξεις σε Έβρο και νησιά - VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Τα ανοιχτά μέτωπα και οι εξελίξεις σε Έβρο και νησιά - VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συνεχίζονται και σήμερα τα ανοιχτά μέτωπα σε σχέση με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τα μέτωπα έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα, εντοπίζονται κυρίως στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, αλλά και στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

Του Γιώργου Τάττη

Η κατάσταση στον Έβρο

Σύμφωνα με πληροφορίες από Ελλαδικά ΜΜΕ, συνεχίζεται η συσσώρευση κόσμου που απαιτεί να εισέλθει εντός ελληνικής επικρατείας, αν και με μικρότερη ένταση τόσο σε αριθμό, όσο και στις διενέξεις που διαπιστώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Όπως αναφέρει το news247, «οι εντάσεις, που κρατούσαν μέχρι και την Κυριακή στη νεκρή ζώνη ανάμεσα σε Καστανιές και Αλεξανδρούπολη, έχουν για την ώρα εκτονωθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή δε μπορούν να προκύψουν νέες».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και τοπικά μέσα, οι αιτούντες άσυλο ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αν και θεωρείται ότι έχει σφραγιστεί ικανοποιητικά ο φράχτης περί των 10,5 χιλιομέτρων, εντούτοις, υπάρχουν πληροφορίες ότι μαζεύεται κόσμος εκ νέου για να προσπαθήσει να περάσει σε Ευρωπαϊκό έδαφος, νοουμένου ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να παροτρύνει τον κόσμο να φύγει από τα εδάφη της, καθώς έχει ανοίξει τα σύνορα.

Σύμφωνα με το CNN, η ένταση έχει μεταφερθεί στα νότια του Έβρου. Έτσι, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν σιγά σιγά και περιοχές στην εν λόγω περιοχή, όπως στο τελωνείο των Κήπων, τις Φέρες, το Τυχερό, τον Πέπλο και άλλα χωριά. Σε αυτά τα σημεία φέρεται να μην υπάρχει φράχτης και είναι πιο εύκολο για τους αιτούντες άσυλο να περνούν. Σύμφωνα με ντόπιους, κάποιοι περνούν με τα πόδια από ρηχές περιοχές του ποταμιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το απόγευμα της Δευτέρας (02/03) καταγράφηκε και ένα σοβαρό περιστατικό στις Φέρες, όπου ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να περάσει σε ελληνικό έδαφος και εμποδίστηκε από αστυνομία, στρατό αλλά και ντόπιους.

Ο πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ανέφερε: «Δίνουμε αγώνα να κρατήσουμε τα σύνορα μας ζωντανά με τους στρατιώτες και τους πολίτες… Υπάρχει ομοψυχία, μηνύματα συμπαράστασης… υπάρχει συγκινητική συμπαράσταση. Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο κάλο συντονισμό με πολιτική και φυσική ηγεσία. Οι αξιωματικοί είναι μαζί μας στο πεδίο».

Επίσκεψη Πρωθυπουργού

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε από το πρωί την περιοχή και μιλώντας σε αξιωματικούς δήλωσε ότι «στέλνουμε μήνυμα από τον Έβρο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον».

 

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε διάφορες περιοχές του Έβρου στις οποίες υπάρχει ή υπήρξε ένταση μεταξύ αιτούντων ασύλου και Ελληνικών αρχών. Παράλληλα, έχει προγραμματισμένες διάφορες συναντήσεις και με αξιωματούχους της ΕΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Η κατάσταση στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου

Όπως δημοσιεύτηκε και την Δευτέρα (03/03) οι ροές στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου είχαν αυξηθεί.

Παράλληλα, πολλοί ξένοι εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ξεκίνησαν να αποχωρούν από τα νησιά, καθώς δέχονται επιθέσεις από ντόπιους που οργανώνονται και στήνουν μπλόκα, κάνοντας ελέγχους.

Στην Λέσβο μπήκε φωτιά στο μικρό κέντρο υποδοχής που υπήρχε στην περιοχή της Σκαμιάς, καθώς θα ήταν το μέρος που θα φιλοξενούσε τον κόσμο που έμπαινε στο Βορειότερο κομμάτι του νησιού, το οποίο γεωγραφικά ανήκει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Στην Χίο, το βράδυ της Δευτέρας (03/03) μπήκε φωτιά σε αποθήκη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που προξένησε ολοκληρωτικές ζημιές.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και ελλαδικά μέσα, έχουν ληφθεί αποφάσεις μετά από συνάντηση τοπικών αιρετών και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι αιτούντες άσυλο μπήκαν τις τελευταίες δύο μέρες στο νησί της Λέσβου και δεν κατάφεραν να μεταφερθούν στη Μόρια λόγω της αντίδρασης των ντόπιων κατοίκων, φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στην περιοχή της παραλίας, στην Σκαμιά. Σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση ,αυτοί αναμένεται να αποχωρήσουν για την ενδοχώρα σε κλειστό κέντρο διαμονής, με σκοπό να απελαθούν, καθώς θεωρούνται παράνομα εισελθόντες στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top