ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υφ. Ναυτιλίας: Μέχρι τέλος Μαρτίου ενδεχόμενη έγκριση από ΕΕ για ατμοπλοϊκή σύνδεση με Ελλάδα

Υφ. Ναυτιλίας: Μέχρι τέλος Μαρτίου ενδεχόμενη έγκριση από ΕΕ για ατμοπλοϊκή σύνδεση με Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ της ατμοπλοϊκής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, εξέφρασε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, προσθέτοντας πως το Υφυπουργείο ασχολείται ταυτόχρονα με το θέμα της ανοικτής προσφοράς ούτως ώστε μόλις υπάρξει η έγκριση της ΕΕ να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, στην επανέγκριση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου από την ΕΕ για ακόμη 10 χρόνια και τόνισε τη μελλοντική πρόκληση της Κύπρου που θα είναι να διαθέτει προσωπικό για ναυτικά επαγγέλματα ώστε να στελεχώνουν τις εταιρείες που προσελκύει η Κύπρος, ενώ σημείωσε την επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για τη διετία 2020-2021.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία ολοκλήρωσης δυο χρόνων από την ίδρυση του Υφυπουργείου και στην οποία παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός του Υφυπουργείου για το 2019, η κ. Πηλείδου είπε ότι συναντήθηκε με τους αρμόδιους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ πριν δύο εβδομάδες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται, όπως είπε, πως το θέμα της ατμοπλοϊκής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας «αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς». 

Επιπλέον, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στην ύπαρξη αρκετού ενδιαφέροντος από εταιρείες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών, σημειώνοντας πως αυτό το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Κύπρο, και Ελλάδα, αλλά και από Γερμανία και Ισπανία.

Επιπτώσεις κορωνοϊού

Αναφορικά με τυχόν επιπτώσεις στην ναυτιλία από την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Υφυπουργός Ναυτιλίας είπε ότι όταν επηρεάζεται το διεθνές εμπόριο επηρεάζεται σαφέστατα και η ναυτιλία, προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και επειδή η ναυτιλία είναι πάρα πολύ ευαίσθητη όσον αφορά τις εξελίξεις στο εμπόριο αναμφίβολα θα επηρεαστεί και έχει επηρεαστεί».

Το γεγονός ότι έχουν σταματήσει κάποιες εργασίες και αγορές και επιδιορθώσεις πλοίων είναι ένα φυσικό επακόλουθο, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις ενέργειες της Κύπρου επί του θέματος, η κ. Πηλείδου είπε ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος και δίνουμε συνεχώς συμβουλές σε εταιρείες σε σχέση με την ασφαλή προσέγγιση λιμανιών σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των ναυτικών, του πληρώματος και επιβατών.

Ανέφερε επίσης ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που γίνονται σε πλοία που προσεγγίζουν τα κυπριακά λιμάνια, με το Υφυπουργείο να ασχολείται κυρίως με το κομμάτι της ασφάλειας (έλεγχος πληρώματος για δεξιότητες και άλλα). 

Η Υφυπουργός είπε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με τις εταιρείες που κάνουν ταξίδια τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα.

Μεταναστευτικό και εμπλοκή του Υφυπουργείου

Ερωτηθείσα πώς εμπλέκεται το Υφυπουργείο στο θέμα του μεταναστευτικού, η κ. Πηλείδου είπε ότι το Υφυπουργείο έχει συστήματα παρακολούθησης τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ τις οποίες ακολουθούμε, όπως είπε, και για σκοπούς διερεύνησης ατυχημάτων και για άλλους σκοπούς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως λειτουργεί κέντρο παρακολούθησης επί 24ωρου βάσης και στο οποίο υπάρχουν επιθεωρητές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας οι οποίοι κάνουν την παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο, ενώ παρακολούθηση μπορεί να γίνει, όπως είπε, και σε διεθνές επίπεδο μέσω των συνεργασιών που διατηρεί το Υφυπουργείο αλλά και μέσω των διεθνών συστημάτων.

Σε άλλη ερώτηση πόσο υποβοηθητική ανάπτυξη των κυπριακών λιμανιών στις προσπάθειες του Υφυπουργείου για προσέλκυση εταιρειών, η κ. Πηλείδου είπε ότι «η γαλάζια ανάπτυξη αφορά όλο το φάσμα της εξέλιξης της ναυτικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας και της γαλάζιας ανάπτυξης», προσθέτοντας πως μας ενδιαφέρει να έχουμε κάποια δραστηριότητα και αυτή να είναι ανταγωνιστική.

Θέλουμε να δούμε τα λιμάνια μας να εξελίσσονται και τεχνολογικά και να προσελκύουν κρουαζιερόπλοια και πλοία όχι μόνο για εμπορικούς σκοπούς, αλλά για ανατροφοδότηση ή για καύσιμα, ανέφερε και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει πολύ πιο σημαντική παρουσία κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο και σκαφών αναψυχής, πρόσθεσε.  

Ανάπτυξη κυπριακού νηολογίου

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης που έχει υλοποιήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εστιάζεται γύρω από τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης  καθώς επίσης τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφορικά με την προσέλκυση εταιρειών, η Υφυπουργός Ναυτιλίας είπε ότι γύρω στις 120 εταιρείες εμπίπτουν στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου και σημείωσε ότι οι εταιρείες που είναι ιδιοκτήτες πλοίων παρουσιάζουν «σταθερή και σημαντική αύξηση» με πέραν των 120 πλοιοκτητριών εταιρειών να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενώ γύρω στις 50 εταιρείες είναι πλοιοδιαχειρίστριες, κατατάσσοντας την Κύπρο πρώτη στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα αυτή.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ναύλωση και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες εταιρείες που δεν μπορούν να εμπίπτουν στο σύστημα φόρου χωρητικότητας γιατί δεν διεξάγουν ναυτιλιακή δραστηριότητα», όπως αυτή ερμηνεύεται από την ΕΕ, και οι οποίες είναι εταιρείες μεταξύ άλλων τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας και εταιρείες παροχής άλλων υπηρεσιών.

«Έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε εταιρείες από πάρα πολλά μέρη του κόσμου και όχι μόνο από τις παραδοσιακές αγορές που είχαμε συνεργασία μέχρι σήμερα», υπογράμμισε.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός που οι εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο είναι πραγματικά εδραιωμένες, αυξάνεται η τεχνογνωσία και υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και υπογράμμισε πως πρέπει από πλευράς Κύπρου να αυξηθεί ο κόσμος που έχει κατάρτιση σε τεχνικές πτυχές για αυτό δίνουμε έμφαση, όπως είπε, σε ναυτικά επαγγέλματα.

«Μία από τις προκλήσεις της Κύπρου είναι να μπορέσει βρει το προσωπικό» για ναυτικά επαγγέλματα «και με όρους που να είναι ανταγωνιστικοί», ανέφερε προσθέτοντας ότι αν υπάρχει έλλειψη τοπικού τεχνικού προσωπικού θα πρέπει να έρχονται άτομα από το εξωτερικό για να στελεχώνουν τις εταιρείες.

Επιπλέον, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στην επιτυχία που σημείωσε η επανέγκριση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου από την ΕΕ για ακόμη 10 χρόνια, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει στην ναυτιλιακή βιομηχανία κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου με την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής και την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής πλοίων, ενώ σημείωσε την επιτυχή διοργάνωση του διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου “Maritime Cyprus” που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο συμπληρώνοντας 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο. 

Η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλα κράτη αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υφυπουργείου στοχεύοντας στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υπογράμμισε.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε την επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για την διετία 2020-2021, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 4η θέση στην κατηγορία Γ με τη λήψη 140 ψήφων που αποτελεί ρεκόρ για την Κύπρο.

Η κ. Πηλείδου είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο δίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο με το Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων για αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων.

Στον τομέα της ασφάλειας, η κ. Πηλείδου είπε ότι το Υφυπουργείο πέρασε επιτυχώς την επιθεώρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) με μηδενικές παρατηρήσεις, ενώ η περίπτωση της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί από την EMSA ως παράδειγμα επιτυχούς χρήσης βέλτιστων πρακτικών και διαδικασιών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top