ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθύνη της πολιτεία η ενίσχυση των όρων ισότητας ευκαιριών των γυναικών, διαμηνύει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ευθύνη της πολιτεία η ενίσχυση των όρων ισότητας ευκαιριών των γυναικών, διαμηνύει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Υπογραμμίζει για άλλη μια φορά «το χρέος που έχουμε όλοι να διαφυλάξουμε τη γυναίκα από κάθε μορφής κακοποίηση και να δυναμώσουμε θεσμούς, αξίες και πρότυπα, προσθέτοντας ότι κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να στέκεται ισότιμα με τον κάθε άντρα, χωρίς καταπίεση, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς βία».

Ευθύνη και οφειλή μας ως πολιτεία και ως αρμόδιο Υπουργείο, στη βάση των πολιτικών της Κυβέρνησης, είναι να διασφαλίζουμε την ενίσχυση των όρων ισότητας ευκαιριών των γυναικών σε όλους τους ρόλους που αναλαμβάνουν, την τόνωση της γυναικείας απασχόλησης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών, την αποδόμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων και του σεξισμού, τη σύζευξη οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, διαμηνύει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης.

Σε γραπτό μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Σαββίδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει συστηματική και μεθοδική προσπάθεια, αναλαμβάνοντας θεσμικές πρωτοβουλίες, εκπονώντας και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα, αλλά και λαμβάνοντας θετικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2019-2023.

Αναφέρει πως οι ενέργειες τους στρέφονται ενισχύοντας και θωρακίζοντας περαιτέρω το πλαίσιο προστασίας και στήριξης των γυναικών που υφίστανται ανισότητες και διακρίσεις, με σειρά νομοσχεδίων που εκσυγχρονίζουν το οικογενειακό δίκαιο και ποινικοποιούν την έμφυλη βία και την παρενόχληση, σημειώνοντας ότι νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking) βρίσκεται ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή για ψήφιση.

Επίσης, αναφέρει ότι στη βάση των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης –το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του με τα κράτη που το επικυρώνουν να πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών- προχώρησαν στην ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί όλες τις μορφές έμφυλης βίας, που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί και αυτό θα μπορέσει να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.  

«Αναγνώριση, ωστόσο, παραμένει ότι δεν αρκεί μόνο η θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της ισότητας. Χρειάζεται συνεχής αγώνας από όλους, γυναίκες και άνδρες, για αναστροφή των αναχρονιστικών αντιλήψεων για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ως καίρια προϋπόθεση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Εκφράζει την πεποίθηση ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να αποτελεί, κατ` εξοχήν, ημέρα περισυλλογής διότι η ευημερία, η ανάπτυξη, η ίδια η Δημοκρατία, περνούν μέσα από την ισότητα των φύλων.

«Αυτό, άλλωστε, επιβάλλει η παιδεία, ο πολιτισμός μας, το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου που αρμόζει στη δημοκρατία μας», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top