ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Άδειοι δρόμοι, προτροπές ειδικών και ένα viral βίντεο από Τ/κ φοιτητή στο Μιλάνο

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ:  Άδειοι δρόμοι, προτροπές ειδικών και ένα viral βίντεο από Τ/κ φοιτητή στο Μιλάνο

Άδειοι είναι οι κύριοι δρόμοι σε πολλές πόλεις στα κατεχόμενα, ενώ μετά την πρώτη μέρα μαζικής προσέλευσης στις υπεραγορές, ο κόσμος φαίνεται πως έχει φοβηθεί, σύμφωνα με την περιγραφή της κατάστασης από τις τ/κ εφημερίδες την Πέμπτη (12/03).

Η Γενί Ντουζέν φιλοξενεί δηλώσεις πολιτών που εκφράζουν ανησυχία, κάποιοι λένε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά, σχολιάζουν το «εμπόλεμο» κλίμα που έχει δημιουργηθεί και σημειώνουν ότι πλην των υπεραγορών και των φαρμακείων, τίποτε άλλο δεν κινείται στο εμπόριο.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν σήμερα πολλές εφημερίδες φέρεται ο κόσμος να φορά μάσκες ενώ στο πλαίσιο της τελευταίας πρακτικής και στην Ευρώπη, το πρωί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσερχόμενος στην «πρωθυπουργία» για να προεδρεύσει του έκτακτου «υπουργικού συμβουλίου» για την λήψη επιπλέον μέτρων για τον κορωνοϊό, δεν χαιρέτισε με χειραψία τον «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ που τον περίμενε στα σκαλιά, αλλά βάζοντας το δεξί χέρι στο μέρος που είναι η καρδιά, προκαλώντας γέλια. Την ίδια κίνηση έκανε γελώντας και προς τους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ viral έγινε βίντεο ενός Τ/κ φοιτητή ιατρικής στο Μιλάνο, του Γιαγίς Μπέι, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία προτρέποντας τους Τ/κ στην Κύπρο να πάρουν τον κορωνοϊό στα σοβαρά. Ο νεαρός ανέβασε το βίντεο στο youtube και είχε 131.000 προβολές μέσα σε 20 ώρες.

Αναφέρει ότι στόχος του είναι να μεταφέρει τη δική του εμπειρία από τα όσα έζησε και ζει στο Μιλάνο, με στόχο να δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες και να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που ελλοχεύει. «Σκοπός μου είναι να σας εξηγήσω ότι όλο αυτό δεν είναι παιχνίδι. Όσο λαμβάνονται μέτρα, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, αλλά να σας υπενθυμίσω τι καταστροφή μπορεί να επιφέρουν ασυνείδητες συμπεριφορές. Δεν είναι η ώρα για πανικό,και τα κρούσματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Αλλά το τι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθεί ο καθένας τώρα».

Στην συνέχεια ο νεαρός περιγράφει πώς είναι τώρα η ζωή του στο Μιλάνο, ότι έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα, μόνο υπεραγορές και φαρμακεία είναι ανοικτά και για να βγουν από το σπίτι τους χρειάζονται ειδική άδεια, ενώ παντού έχει αστυνομία.

Όλες οι εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις ειδικών με προτροπές για μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, συστάσεις για να μην υπάρχει πανικός. Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι στο ξενοδοχείο Σαλαμίς, όπου μένουν κάποιοι από τους 141 Γερμανούς τουρίστες που ήταν στην ίδια πτήση με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα παραμείνει σε καραντίνα για 14 μέρες. Στο ξενοδοχείο φαίνονται να διαμένουν και να εργάζονται συνολικά 800 άτομα. Μια από τις εργαζόμενες που είναι έγκυος της επιτράπηκε να φύγει από το ξενοδοχείο και να παραμείνει υπό αυτοπεριορισμό στο σπίτι της.

Η συντεχνία των Τ/κ γιατρών μαζί με τον αρχίατρο του γενικού νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, διοργάνωσε ενημερωτική σύσκεψη μαζί με την ομάδα ειδικών ακαδημαϊκών και γιατρών από την Τουρκία για το θέμα του κορωνοϊού.

Η δρ Νεσίλ Μπαϊρακτάρ, ειδική λοιμωξιολόγος δήλωσε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να σταματήσει με την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη απομόνωση του ασθενούς. Γι’ αυτό, είπε, όσοι φτερνίζονται, έχουν βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, ήταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν ή ήρθαν σε επαφή με άτομα που ήταν στο εξωτερικό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ύποπτα κρούσματα.

Εντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό διατυπώνει και ο «σύνδεσμος Τ/κ ταξιδιωτικών πρακτόρων» με τον «πρόεδρο» να δηλώνει ότι ήδη σημειώθηκαν 30% ακυρώσεις σε παλιές κρατήσεις και 80% σε πρόσφατες κρατήσεις. Τα ξενοδοχεία, είπε, είναι άδεια και τα μέτρα που θα ληφθούν δεν πρέπει να πλήττουν το εμπόριο και τον τουρισμό. «Ένα κρούσμα είναι, δεν πεθάναμε», δήλωσε ο κ. Τολούν παραπονούμενος ότι κάποια από τα μέτρα που πήρε η «κυβέρνηση» προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά στον τουρισμό.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top