ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΗΠΑ: Κυρήχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση της πανδημίας

ΗΠΑ: Κυρήχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσε από το απόγευμα της Παρασκευής ολόκληρη τη χώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού που ο ίδιος είχε εξαγγείλει μόλις δύο μέρες νωρίτερα δεχόμενος κριτική.

Το σχέδιο θα ξεκλειδώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τις πολιτείες, ενώ παράλληλα μέσω και των συνεργασιών που ανακοίνωσε με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της παραγωγής και διανομής φαρμάκων, θα μπορέσει να διευρύνει την παραγωγή και διάθεση εκατομμυρίων διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.

"Για να απελευθερώσω την πλήρη ισχύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κηρύσσω επισήμως εθνική έκτακτη ανάγκη. Η ενέργεια αυτή θα καταστήσει έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα - ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο ποσό για πολιτείες και περιοχές στο κοινό μας αγώνα ενάντια σε αυτή την ασθένεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Τραμπ, πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο Πένς, ανωτέρους συμβούλους του και ανώτατα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών. Κάλεσε παράλληλα τις πολιτείες να εγκαθιδρύσουν κέντρα έκτακτης ανάγκης.

Οι εταιρείες Τarget και Walmart δήλωσαν ότι θα τοποθετήσουν στο χώρο στάθμευσης των καταστημάτων του ειδικές εγκαταστάσεις για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλονται γρήγορα σε διαγνωστικό τεστ ενώ η Google υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν ιστότοπο για να προσδιορίσει εάν ένα άτομο χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση και πού αυτή είναι διαθέσιμη.

"Πολύ σύντομα, οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να πάνε σε αυτές τις τοποθεσίες drive-in ", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πένς.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει 1,4 εκατομμύριο πρόσθετα διαγνωστικά τεστ να είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα και 5 εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο συμβούλεψε να μην σπεύσουν όλοι να εξεταστούν.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αν και προέβλεψε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες και πως χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Παρά την κριτική που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα από ειδικούς για ολιγωρία και αποτυχία να έχει διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ και πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη.

«Δεν αναλαμβάνω καμιά ευθύνη», δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την καθυστέρηση στους υπάρχοντες κανονισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Ομπάμα και που περιόρισαν τις επιλογές του.

"Μας δόθηκε μια σειρά περιστάσεων και μας δόθηκαν κανόνες, κανονισμοί και προδιαγραφές από μια διαφορετική περίοδο», υποστήριξη.

Πάντως, στο ερώτημα δημοσιογράφου γιατί το 2018 διαλύθηκε η ομάδα ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημιών που υπήρχε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε άγνοια και επιτίμησε τη δημοσιογράφο για «την αναιδή ερώτηση».

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Άντονι Φαούτσι δήλωσε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε.

«Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα. Αλλά θα τα φροντίσουμε", πρόσθεσε.

Όσο για την επαφή του Αμερικανού Προέδρου με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του και Βραζιλιάνο αξιωματούχος που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο κ. Τραμπ δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα κι ίσως εξεταστεί σύντομα.

Συμφωνία στο Κογκρέσο

--------------------------------

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι και του υπουργείου Οικονομικών, για το πακέτο ανακούφισης που θα εγκρίνει το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που περνά η χώρα και των οικονομικών συνεπειών της. Από το πακέτο θα καλυφθούν οι δαπάνες για τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ στα οποία θα μπορεί θα υποβάλλονται οι πολίτες. Παράλληλα θα πληρώνεται η αναρρωτική άδεια όσων ασθενήσουν από τον ιό και θα ληφθούν μέτρα για τις μικρές επιχειρήσεις.

Με ανάρτηση στο Twitter o Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία και κάλεσε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν το πακέτο.

Υπερήφανη για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η ηγεσία της Βουλής με την κυβέρνηση, δήλωσε η Πρόεδρος Νάνσι Πελόσι.

Αντιδράσεις Γουόλ Στριτ

------------------------------------

Το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης αντέδρασε θετικά στο διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ, στην τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης. Ο Dow Jones ανέβηκε 1.985 μονάδες ή 9,36%, κλείνοντας στις 23.185,62 μονάδες, ο Nasdaq 673,07 μονάδες (+9,35%), κλείνοντας στις 7.874,88 μονάδες και ο S&P 500 230,38 μονάδες (+9,29%), κλείνοντας στις 2.711,02 μονάδες.

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top