Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΥΓΕΙΑ

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου: ’Δεν θα υπάρξουν ελλέιψεις’ - Λήφθηκαν μέτρα για τον ιό

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου: ’Δεν θα υπάρξουν ελλέιψεις’ - Λήφθηκαν μέτρα για τον ιό

Μέτρα για την λειτουργία των φαρμακείων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Ελένη Πιέρα.

Στόχος, σημείωσε, είναι να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να προστατευθούν οι φαρμακοποιοί που ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής και έρχονται σε επαφή με ασθενείς καθημερινά.

«Στο φαρμακείο, ως χώρος εξυπηρέτησης του κοινού που παραμένει σε λειτουργία, μπορούν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή το μέγιστο 1 άτομο ανά 8m2 συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στο χώρο. Το κάθε φαρμακείο ανάλογα με το μέγεθος του και τον αριθμό των εργαζομένων στο χώρο του πρέπει να καθορίσει τον μέγιστο αριθμό ασθενών/πολιτών που μπορούν να είναι ανά πάσα στιγμή στο φαρμακείο. Οι ασθενείς/πολίτες του φαρμακείου πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους εκτός φαρμακείου», επεσήμανε.

Ο ασθενής/πελάτης, ανέφερε η κ. Πιέρα, πρέπει να τηρεί υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου καθώς και απόσταση δύο μέτρων από τον άλλο ασθενή/πελάτη που ενδεχομένως υπάρχει στον χώρο. Ο φαρμακοποιός μπορεί να χαράξει στο έδαφος του φαρμακείου (πχ. με αυτοκόλλητη ταινία) διαχωριστικές γραμμές με τις σχετικές αποστάσεις.

Γίνεται επίσης σύσταση, σημείωσε, όπως οι φαρμακοποιοί καθώς και οι υπάλληλοι του φαρμακείου φορούν καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του φαρμακείου, γάντια και μάσκα και να απολυμαίνουν τα χέρια τους σε τακτική βάση.

Είναι παράκληση μας προς το κράτος, είπε, όπως προμηθεύσει τους φαρμακοποιούς με μάσκες λόγω της έλλειψης που παρατηρείται.

Παράλληλα, συνέχισε, γίνονται οι συστάσεις προς τους ασθενείς/πολίτες, όπως αποφύγουν να επισκέπτονται το φαρμακείο για μετρήσεις, αποφύγουν τον συνωστισμό εντός του χώρου και διατηρήσουν µια απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους άλλους.

Επίσης, να παραμένουν εντός του χώρου όσο λιγότερο χρόνο γίνεται, να προστατεύουν το στόμα και την µύτη τους εάν βήχουν ή φταρνίζονται και να απολυμαίνουν τα χέρια τους μετά από κάθε συναλλαγή.

Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να τηλεφωνούν στο φαρμακείο για εκτέλεση συνταγών χρόνιων ασθενών, για συνταγές ΓεΣΥ, για να μην περιμένουν στο φαρμακείο, αυτά να ετοιμάζονται εκ των προτέρων και να πηγαίνουν μόνο να τα παραλάβουν.

«Οι φαρμακοποιοί επιθυμούν να γνωρίζουν από το κράτος, ποια πρόνοια υπάρχει για φαρμακοποιούς που ενδεχόμενα θα νοσήσουν ή θα πρέπει να μπουν σε αυτοπεριορισμό και για τις δικές τους επιχειρήσεις», είπε η κ. Πιέρα.

Πρόσθεσε ότι μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί για τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακοποιών και η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών για τον κορωνοϊό.

Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις

----

Ελλείψεις σε φάρμακα δεν αναμένονται ότι θα παρουσιαστούν, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δίνουν οι αντιπρόσωποι εισαγωγείς φαρμάκων.

«Φαίνεται ότι η εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα αλλά τονίζουμε και πάλι ότι οι φαρμακοποιοί αυτή την στιγμή και βάση οδηγιών της ΄Ενωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών καλούνται να είναι θεματοφύλακες όσον αφορά την διαθεσιμότητα των φαρμάκων, χορηγώντας στους πελάτες, εκείνα τα οποία πράγματι χρειάζονται και να ενημερώνουν τον κόσμο ότι δεν μπορεί να προβαίνει σε αγορές περισσοτέρων φαρμάκων από ότι χρειάζεται για να μην δημιουργηθούν ελλείψεις», είπε η κ. Πιέρα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεγέλασαν εταιρεία με ψεύτικο τιμολόγιο μεγάλου χρηματικού ποσού - Λάμβανε ψεύτικα μηνύματα και η εταιρεία στο εξωτερικό

Καταγγελίες μετά τον θάνατο του Πέτρου – «Δεν υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης επειγόντων περιστατικών στον αυτοκινητόδρομο»

Β. Παπαδόπουλος για υπερωρίες: «Ήταν ένα λάθος και αναγνωρίστηκε – Δεν ήταν πολιτική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας»

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα πριν μπει ο Οκτώβρης – Ανεβαίνουν τα ποσοστά μετά την «επιστροφή» του φόρου κατανάλωσης – Πίνακας

Χαμός στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου - Έχουν ακυρωθεί δεκάδες πτήσεις - Τι συνέβη και μέχρι πότε θα συνεχιστεί

Αυτό είναι το στούντιο-υπερπαραγωγή του Λούη! - Ο «Βασιλιάς» επιστρέφει στον AlphaΕκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Σε κλήση για πυρκαγιά (15:28) ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα σε περιοχή παρά τη Κοινότητα Άλασσας Επαρχίας Λεμεσού και κατευθύνεται Βορειοανατολικά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top