ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ: Καταγγέλλει εργοδότες που καταπατούν δικαιώματα ασθενών - Τι είπε για τους φοιτητές

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ: Καταγγέλλει εργοδότες που καταπατούν δικαιώματα ασθενών - Τι είπε για τους φοιτητές

Το ThemaOnlıne επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριο Κουλούμα, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί όλα όσα αφορούν στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κύπρο και τις επιπτώσεις του στις ευπαθείς ομάδες και στην κοινωνία γενικότερα.

Του Γιώργου Τάττη

Όπως δήλωσε ο κ. Κουλούμας, ‘ανησυχούμε ιδιαίτερα λόγω του ρυθμού εξάπλωσης του ιού, αλλά και των κενών που παρατηρούνται στο Σύστημα Υγείας της Κύπρου’. Θα πρέπει να σχεδιάζουμε με βάση το χειρότερο σενάριο όπως αυτό της Ιταλίας και της Ισπανίας για να αντεπεξελθουμε, πρόσθεσε.

Παράλληλα, πρεπει να υπάρξει άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων Λοιμωδών Νόσων, καθώς είναι τα βασικά στην καταπολέμηση της Πανδημίας, στα οποία θα παραπέμπονται τα ύποπτα περιστατικά και θα αξιολογούνται.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να εμπλακούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ‘βρισκόμαστε σε έκτακη κατάσταση, σε συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης και δεν περισσεύει κανένας’.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι πρέπει να εμπλακούν και οι προσωπικοί γιατροί, στους οποίους θα ήταν συνετό να δοθούν οδηγίες και να εκδοθούν πρωτόκολλα δράσης. Αν χρειαστεί, πρέπει να βλέπουν και οι ίδιοι ασθενείς, αφού τηρηθούν φυσικά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Επιβεβαίωσε επίσης ότι σύμφωνα με καταγγελίες, πολλοί προσωπικοί γιατροί αρνήθηκαν να δουν ασθενείς, προφασιζόμενοι αυτοπεριορισμό.

Επιπρόσθετα, ειπώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις των Αρμόδιων Αρχών, για αποχώρηση των εργαζόμενων που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. ‘Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες’, πρόσθεσε και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εκδοθούν διατάγματα και όχι απλές συστάσεις, τα οποία θα αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες.

Το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί, αφού υπάρχει η ανάγκη να επεκταθούν και τα άτομα που θα μπορούσαν να αιτηθούν αναρρωτική άδεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες, όπως οι σύζυγοι ή οι γονείς ευάλωτων ατόμων ή σε περίπτωση που γονείς έχουν παιδί το οποίο είναι κλινήρης. ‘Δεν είναι δυνατόν να δουλεύει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις‘, είπε, καθώς μπορεί άνετα να μεταφέρει ο άλλος γονέα που δουλεύει τον ιό.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου προτείνει τον απόλυτο περιορισμό μετακινήσεων, πλην των απολύτως απαραίτητων, από μία ώρα που θα συμφωνηθεί και έπειτα. ‘Βλέπουμε πολλά περιστατικά που δεν πειθαρχούν, όπως τα νεαρά άτομα. Ακόμη και οι ηλικιωμένοι, που είναι και οι πρώτοι που πρέπει να ανησυχούν, δεν καταλαβαίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης’. Γι ’ αυτό και η διά του νόμου απαγόρευση κρίνεται απόλυτα αναγκαία.

Τέλος, ο κ. Κουλουμάς απευθύνει έκκληση με σκοπό να σωθούν όσοι περισσότεροι ευπαθείς άνθρωποι γίνεται. Προτείνει στα Αρμόδια Όργανα να γίνει μία ‘Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων’ η οποία και θα εμπεριέχει όλους τους αρμόδιους φορείς. Από τους Συνδέσμους των Επαγγελματιών Υγείας μέχρι κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Μόνο έτσι θα μπορούν να λαμβάνονται καθολικά μέτρα. Όλοι οι ανθρώπινοι πόροι, οι επιστήμονες, οι εξοπλισμοί, οι κλίνες, κάτω από μία ομπρέλλα για το συνολικό καλό. ‘Ο πολυτεμαχισμός αρμοδιοτήτων από τις Υπηρεσίες Υγείας, δεν επιτρέπει καθολικό σχεδιασμό και δράση’.

Η πρόβλεψη του κ. Κουλουμά είναι δυσοίωνη, καθώς υπολογίζει ότι ‘πάμε προς το κακό σενάριο‘. Το ζήτημα είναι να μην νοσήσουν όλοι μαζί, καθώς το ήδη ταλαιπωρημένο Σύστημα Υγείας μας θα καταρρεύσει’. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε θα χάσουμε το παιχνίδι.

Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει, τέλος, τα πρόσφατα περιστατικα που σημειώθηκαν με φοιτητές που απαιτούσαν την είσοδό τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Προβληματίζεται έντονα, καθώς είναι μία κατηγορία πληθυσμού που δεν κατανοεί τον κίνδυνο. Αναρωτήθηκε δε, ‘μόλις τελειώσει η καραντίνα τους, θα κάτσουν άραγε σπίτι;’

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top