ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχή Εξαρτήσεων: Πολύ πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό οι καπνιστές

Αρχή Εξαρτήσεων: Πολύ πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό οι καπνιστές

H ζημιά που προκαλείται στους πνεύμονες, λόγω του καπνίσματος, καθιστά όσους έχουν ασθενήσει από τον ιό COVID-19 πιο επιρρεπείς σε βακτηριδιακές και ιογενείς λοιμώξεις των πνευμόνων, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Σημειώνει ότι ερευνητικά δεδομένα από την Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία, έδειξαν ότι τα άτομα με προβλήματα υγείας, στο καρδιαγγειακό και στο αναπνευστικό σύστημα που προκαλούνται από τη χρήση καπνού, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων του ιού COVID-19.

Επισημαίνει ότι πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, ανεξάρτητων ερευνητών, οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν έχουν κάποιο οικονομικό συμφέρον ή εξάρτηση, ούτε έχουν λάβει χρηματοδότηση από καπνοβιομηχανίες, αναφέρουν ότι μεταξύ των ατόμων που είχαν μολυνθεί με COVID-19 και πέθαναν, το 9% ήταν καπνιστές σε σύγκριση με το 4% εκείνων που επέζησαν (Zhou et al., 2020).

Μεταξύ των σοβαρών περιπτώσεων ασθενών με COVID-19, το 3,4% ήταν καπνιστές και το 6,9% ήταν πρώην καπνιστές, σε αντίθεση με τις ελαφρές περιπτώσεις όπου κανένας ασθενής ήταν καπνιστής και το 3,7% ήταν πρώην καπνιστές.
 
Σε πληθυσμιακή μελέτη με 1099 ασθενείς με COVID-19 διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, το 16,9% ήταν τρέχοντες καπνιστές και το 5,2% ήταν πρώην καπνιστές, σε αντίθεση με τους ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα όπου το 11,8% ήταν τρέχοντες καπνιστές και το 1,3% ήταν πρώην καπνιστές. Στην ομάδα ασθενών που είτε χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη, είτε εισαγωγή σε ΜΕΘ ή πέθαναν, το 25,5% ήταν καπνιστές και το 7,6% ήταν πρώην καπνιστές.
 
Μεταξύ των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, το 16,9% ήταν καπνιστές και το 5,2% ήταν πρώην καπνιστές, ενώ η ύπαρξη ιστορικού καπνίσματος ήταν παράγοντας κινδύνου εξέλιξης της νόσου.
 
Η ΑΑΕΚ αναφέρει ότι μια συστηματική ανασκόπηση των παραπάνω μελετών για το COVID-19, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές έχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ, ή/και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη ή έχουν αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Στα πιο πάνω, σημειώνει, μπορεί να προστεθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα στην Ελλάδα, που εκτιμά ότι η πανδημία του νοσήματος από τον νέο κορωνοϊό αναδεικνύει για πρώτη φορά το κάπνισμα ως άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής και της Δημόσιας Υγείας,  καθώς και οι διαπιστώσεις του European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), στο οποίο η ΑΑΕΚ συμμετέχει ως πλήρες μέλος από τον Ιανουάριο του 2020.
 
Τονίζει ότι άρθρα τα οποία άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν την προσπάθεια αποσύνδεσης του καπνού με την πανδημία του COVID-19, στηρίζονται κυρίως σε υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί. Επιπλέον, τυχόν διασύνδεση των συγγραφέων κάθε άρθρου με την καπνοβιομηχανία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. 

Συνεπώς, σημειώνει, τα οποιαδήποτε συμπεράσματα για τη σχέση του καπνίσματος με τον ιό COVID-19, είναι ακόμη πρώιμα. Παράλληλα, προσθέτει, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και τυχόν δημοσιεύσεις δεν θα πρέπει να παρακινούν άμεσα ή έμμεσα σε συμπεριφορές που αποδεδειγμένα επιφέρουν βλάβη στον τομέα της υγείας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top