ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Ερημωμένα τα τουριστικά ορεινά χωριά - Προγραμματισμός για ‘ορεινό τουρισμό’ από κοινοτάρχες- ‘Ξεκίνησαν ήδη οι κρατήσεις’ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Ερημωμένα τα τουριστικά ορεινά χωριά - Προγραμματισμός για ‘ορεινό τουρισμό’ από κοινοτάρχες- ‘Ξεκίνησαν ήδη οι κρατήσεις’ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κύριο θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες, πέρα από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέρος αυτής της οικονομικής ανάκαμψης αποτελεί και ο τουρισμός, καθώς η τουριστική βιομηχανία απασχολεί μία μεγαλή μερίδα συνανθρώπων μας.

Του Γιώργου Τάττη

Εάν όμως υπάρχει μία δυσκολία σε σχέση με τον τουρισμό στα παραθαλάσσια μέρη, στις ορεινές περιοχές υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία, όπως δήλωσαν και οι κοινοτάρχες με τους οποίους συνομίλησε το ThemaOnlıne. Παράλληλα, παρουσιάζονται και φωτογραφίες από τα ερημωμένα πλέον χωριά Καλοπαναγιώτης και Μουτουλλάς, όπως αποτυπώθηκαν την Κυριακή (10/05).

Καλοπαναγιώτης

Ο κ. Λάμπρος Λάμπρου, κοινοτάρχης του Καλοπαναγιώτη, μας είπε ότι πλέον το χωριό είναι νεκρό. ‘Από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή (10/05) είδα συνολικά 10 άτομα. Φτάσαμε στο άλλο άκρο της εγκατάλειψης. Το τι μέλλει γενέσθαι είναι άγνωστο‘.

Σε σχέση με τον προγραμματισμό που υπάρχει, μας επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. ‘Σαν κοινοτάρχες της κοιλάδας Μαραθάσας θα έχουμε μία σύσκεψη και θα προγραμματίσουμε και με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.Όχι γιατί τα αρμόδια όργανα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα και δεν το κάνουν. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολύ σοβαρό και θα δείξει το άμεσο μέλλον’, έκλεισε ο κ. Λάμπρου.

Έγιναν κάποιες κρατήσεις για τον Ιούνιο - Συμφέρει όμως;

To ThemaOnlıne επικοινώνησε και με τον υπεύθυνο του Casale - Panayıotıs, κ. Patrick Dessy, ο οποίος μας είπε ότι ξεκίνησαν να γίνονται κάποιες κρατήσεις για τον Ιούνιο, κυρίως από Κύπριους πολίτες. Εντούτοις, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την άρση των περιορισμών, ούτως ώστε να υπάρξει και απόφαση για την ακριβή ημερομηνία ανοίγματος. Η ημερομηνία υπολογίζεται περί τα μέσα Ιουνίου, ίσως και νωρίτερα.

Από εκεί και πέρα, όπως μας είπε ο κ. Patrıck, θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας. Πρέπει, όμως, να εξακριβωθεί το κατά πόσον ένα ενδεχόμενο άνοιγμα με μικρή έλευση τουριστών, θα αποτελεί και συμφέρουσα επιλογή.

Πεδουλάς
Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Πεδουλά κ. Μάριος Θεοχάρους, τόνισε ότι επιδίωξη είναι τουλάχιστον, να δουλέψει η κοινότητα με τον ντόπιο τουρισμό, καθώς δεν υπάρχει ακόμη κάποια απόφαση για ξένους τουρίστες. Ούτε υπάρχουν ακόμη συζητήσεις για το μέλλον.

Για ό,τι αφορά τον προγραμματισμό του Κοινοτικού Συμβουλίου, ενημέρωσε στο ThemaOnlıne ότι ‘μιλήσαμε με εστιάτορες και ξενοδόχους για να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική, για συμφέρουσες τιμές που θα προσελκύσουν κόσμο‘. Πιστεύεται, τέλος, ότι η πλεονεκτική θέση του Πεδουλά, δίπλα στον Κύκκο, θα του επιτρέψει να πάρει ανάσες, έστω για την σεζόν μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Κακοπετριά
Ο κ. Ιωάνης Ιακωβίδης, κοινοτάρχης της Κακοπετριάς, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και εάν δεν υπάρξει κάποια επίσημη απόφαση για άνοιγμα, δεν μπορεί να υπάρξει και διεξοδική συζήτηση.

Ενημέρωσε επίσης ότι το 1 από τα ξενοδοχεία χρησιμοποιείται ως κέντρο καραντίνας. Επίσης, κάποια άλλα καταλύματα έχουν δοθεί σε αιτούντες άσυλο και άλλους δυσπραγούντες συμπολίτες μας, για ασφάλεια λόγω της πανδημίας.

Όμως, σαν Κοινοτικό Συμβούλιο έχουν προχωρήσει επίσης σε ενέργειες που θα επιτρέψουν ασφαλή και εναλλακτικό τουρισμό.

Όπως δήλωσε, ‘σκεφτόμαστε να παραχωρήσουμε πεζοδρόμια και να κάνουμε μονόδρομους, ούτως ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στα μαγαζιά’, λόγω και των μέτρων ασφαλείας που απαιτούνται. Τέλος, είπε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί ακόμη ένα πάρκο που αναμένεται να ανοίξει με την άρση των περιορισμών, όπως επίσης και ετοιμάζεται ακόμη ένα μονοπάτι της φύσης, όπου και θα ενωθεί με ένα άλλο μονοπάτι, της ‘Βατερης’.

‘Σκοπός είναι να προσελκυσουν τον κόσμο στη φύση, στο ποτάμι, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια’, συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top