ΔΙΕΘΝΗ

ΔΙΕΘΝΗ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 'Μαριονέτα της Κίνας' χαρακτηρίζει τον ΠΟΥ ο Τράμπ - Η εικόνα της πανδημίας διεθνώς

ΔΙΕΘΝΗ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 'Μαριονέτα της Κίνας' χαρακτηρίζει τον ΠΟΥ ο Τράμπ -  Η εικόνα της πανδημίας διεθνώς

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι μια "μαριονέτα της Κίνας", επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό του κορωνοϊού από τον Οργανισμό.

"Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας", δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. "Είναι μια μαριονέτα της Κίνας". Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς σε αυτόν τον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος παρέμεινε αόριστος.

"Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα", είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι ήταν μεγάλο ποσό.

Κίνα

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ενημερώθηκε για έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι επτά την προηγουμένη. Τρεις από τις έξι περιπτώσεις ήταν "εισαγόμενες", κατά την ορολογία του κινεζικού Υπουργείου Υγείας όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Και οι τρεις τους εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία. Από τα τρία κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, δύο εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν και ένα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν καταγράφηκε νέος θάνατος χθες εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το κινέζικο Υπουργείο Υγείας. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου ξεκίνησε ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.961 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Αυστραλία

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστραλία έφθασε σήμερα τους 100 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση μέσων ενημέρωσης της χώρας αλλά και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, με βάση τις ανακοινώσεις των αρχών, με τη θνητότητα στη χώρα να παραμένει θεαματικά χαμηλότερη στη γιγαντιαία χώρα σε σύγκριση με τη βόρεια Αμερική και με την Ευρώπη, παρότι η έκθεση των Αυστραλών στον ιό έγινε νωρίτερα.

Ο 100ός θάνατος εξαιτίας της COVID-19 ήταν αυτός μιας 93χρονης που ζούσε σε γηροκομείο έξω από το Σίδνεϊ, διευκρίνισαν τοπικά ΜΜΕ. Αξιωματούχοι λένε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στις αρχές του Μαρτίου, όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί δραστικά η ελευθερία κίνησης στο εσωτερικό της χώρας, επέτρεψαν η κατάσταση να παραμείνει συγκριτικά ελεγχόμενη.

Οι εκτεταμένες διαγνωστικές εξετάσεις που έγιναν επέτρεψαν να επιβεβαιωθούν περίπου 7.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο σύνολο του πληθυσμού της Αυστραλίας (25 εκατ.).

Λατινική Αμερική

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον ξεπεράσει τους 30.000, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Στην περιφέρεια αυτή αντιστοιχεί το 9,61% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου, η οποία βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 674 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ γνωστοποίησε ότι πλέον έχουν επιβεβαιωθεί 254.220 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κάτι που σημαίνει πως η χώρα ξεπέρασε τη Βρετανία και πλέον κατατάσσεται στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε χθες τους 16.792 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο. Τα στοιχεία για τους θανάτους δεν σημαίνουν απαραιτήτως πως επήλθαν τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ότι καταχωρίστηκαν στα συστήματά του αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ζαίχ Μπολσονάρου βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά διατηρεί την υποστήριξη του σκληρού πυρήνα της βάσης του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Και αυτό παρότι ο υπουργός Υγείας Νέλσον Τάιχ παραιτήθηκε - ήταν ο δεύτερος επικεφαλής του υπουργείου που εγκατέλειψε τη θέση μέσα σε περίπου ένα μήνα, εν μέσω της πανδημίας.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Εντουάρντου Παζουέλου έχει αναλάβει υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και ο Μπολσονάρου δεν μοιάζει να βιάζεται να επιλέξει νέο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του. Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας η πολιτεία Σαν Πάουλου συνεχίζεται να είναι αυτή η οποία δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, με 4.823 θανάτους επί συνόλου 63.066 κρουσμάτων μόλυνσης. Η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο κατατάσσεται δεύτερη, με 2.852 θανάτους επί συνόλου 26.665 κρουσμάτων μόλυνσης.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 155 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.414 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα πενήντα χιλιάδες, την ώρα που οι αρχές ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και να επιτρέψουν την επανέναρξη της λειτουργίας επιχειρήσεων που θεωρούνται απαραίτητες, στις οποίες συγκαταλέγονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο πίεζε έντονα τελευταία η Ουάσινγκτον.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη μεξικανική επικράτεια ανήλθε σε 5.332 νεκρούς επί συνόλου 51.633 κρουσμάτων μόλυνσης. Στελέχη του υπουργείου Υγείας του Μεξικού επιμένουν να σημειώνουν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος, καθώς εκτιμούν πως τα περισσότερα δεν έχουν διαγνωστεί.

Πακιστάν

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε την Κυβέρνηση να άρει ορισμένες από τις εναπομείνασες απαγορεύσεις που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ακόμη και αν η χώρα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων αφότου ξεκίνησε να βγαίνει από το lockdown.

Στην απόφασή του, που είναι δεσμευτική, το Δικαστήριο τόνισε ότι ο ιός "προφανώς δεν είναι μια πανδημία στο Πακιστάν", ενώ διερωτήθηκε γιατί η μάχη εναντίον του "εξαφάνισε τόσο πολύ χρήμα". Το δικαστήριο διέταξε να ανοίξουν πάλι εμπορικά κέντρα αν οι αρχές υγείας δεν φέρουν αντίρρηση και να αρθούν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις να ανοίγουν τα σαββατοκύριακα.

Η απόφαση εκδόθηκε χρησιμοποιώντας την ευρεία εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου για έκδοση αποφάσεων "αυτομάτως" - αυτεπαγγέλτως - χωρίς να περιμένει να κατατεθεί μια συγκεκριμένη υπόθεση. Το Πακιστάν έχει αναφέρει 42.125 κρούσματα της Covid-19 και 903 θανάτους. Ενώ αυτά τα σύνολα είναι μέχρι στιγμής χαμηλά σε σύγκριση με πολλές δυτικές χώρες, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί απότομα αυτόν τον μήνα.

Οι γιατροί επέκριναν τα ανοίγματα αυτά, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί και να κατακλύσει το σύστημα υγείας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top