ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΥπΥ: Εντός Ιουνίου έκθεση Ελεγκτικής και για τη νέα πτέρυγα – «Δεν μπορεί να αναθέτω σύμβαση σε κάποιον γνωστό μου…»

ΟΚΥπΥ: Εντός Ιουνίου έκθεση Ελεγκτικής και για τη νέα πτέρυγα – «Δεν μπορεί να αναθέτω σύμβαση σε κάποιον γνωστό μου…»

Εντός Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας σε σχέση με δημόσιες συμβάσεις που διαχειρίστηκε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας εν μέσω πανδημίας.

Ο λειτουργός Ελέγχου, Μάριος Πετρίδης, κλήθηκε να μιλήσει για τις δημόσιες συμβάσεις (προμήθεια μασκών, εμβόλια) καθώς και το ζήτημα που προέκυψε με τη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ανέδειξε το ThemaOnline από τις αρχές Μαΐου.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι παρ΄ όλο που η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων παρέχει ευελιξία και τη δυνατότητα να μην βγει ένας οργανισμός σε προσφορές, εντούτοις όπως είπε αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες.

«Αυτό το να πάω σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με κάποιους, δεν μπορεί να μεταφράζεται στο σηκώνω το τηλέφωνο και αναθέτω μια σύμβαση κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων σε κάποιον γνωστό μου. Θα πρέπει να ακολουθήσω αρχές χρηστής διοίκησης, ίσης μεταχείρισης, μη διάκρισης μεταξύ των…» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι εντός των ερχόμενων 2-3 εβδομάδων θα προβεί σε δημοσίευση η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ επιβεβαίωσε και δημοσίευμά μας περί ολιγωρίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να δώσει στοιχεία.

«Αναμένουμε πριν να γίνει αυτό (σ.σ. η δημοσίευση έκθεσης) και κάποια στοιχεία από τον ΟΚΥπΥ που έχουν καθυστερήσει…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όπως είχαμε σημειώσει στις 4 Μαΐου, η διαδικασία που ακολουθήθηκε από πλευράς Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με στόχο νοσηλεία σοβαρών περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό, έμπαζε.

Ο τρόπος που είχε ενεργήσει ο ΟΚΥπΥ για την ανάθεση του έργου σε εργοληπτική εταιρεία έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά.

Λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε επείγουσα κατάσταση (βλ. πανδημία), ο Οργανισμός απέφυγε την προκήρυξη διαγωνισμού και προσκάλεσε εταιρείες να υποβάλουν προσφορά. Παραμένει άγνωστο με ποια κριτήρια κατέληξε σε αυτές. Επιπλέον, οι διαδικασίες μόνο από διαφάνεια δεν χαρακτηρίστηκαν.

Έγκυρη πηγή της ιστοσελίδας μας, προσκείμενη σε κύκλους άμεσα συνδεόμενους με διαδικασίες προσφορών του δημοσίου, μας ανέφερε πως ο ΟΚΥπΥ αποτάθηκε σε τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες. Μάλιστα, όταν λειτουργός του ΟΚΥπΥ επικοινώνησε με εκπρόσωπο μίας εξ αυτών, ανέφερε πως «σας εντοπίσαμε μέσω τηλεφωνικού καταλόγου».

Ζητούσαν προσφορά, χωρίς να δώσουν στοιχεία
Αυτή δεν ήταν η μοναδική παραδοξότητα. Σε μια περίπτωση ζητήθηκε προσφορά από εταιρεία το Σάββατο 28 Μαρτίου, με τον λειτουργό του ΟΚΥπΥ να ενημερώνει την εν λόγω εργοληπτική ότι «θέλουμε να έχετε υποβάλει την προσφορά μέχρι τη Δευτέρα 30 Μαρτίου».

Εν μέσω Σαββατοκύριακου υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες για να ετοιμαστεί προσφορά. Ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας.

Πέραν τούτου στην εν λόγω εταιρεία δεν είχαν δώσει αρχιτεκτονικό σχέδιο, ούτε επιμέτρηση ποσοτήτων… Όταν ζητήθηκε αρχιτεκτονικό σχέδιο από εργοληπτική εταιρεία, δόθηκε αλλά ήταν ελλιπές.

Ούτε για τους γενικούς όρους της σύμβασης δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες. Πώς, λοιπόν, ζητείτο σοβαρή προσφορά για να αξιολογηθεί, υπό αυτές τις συνθήκες;

Με βάση τα δεδομένα, κάποιες εταιρείες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ήταν καταδικασμένες να αποκλειστούν. 

Οι γενικοί όροι απέκλειαν… - 375.000 ευρώ για κάθε εβδομάδα καθυστέρηση
Οι γενικοί όροι της σύμβασης που εν τέλει ο ΟΚΥπΥ κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους που κλήθηκαν να δώσουν προσφορά, ήταν… αποθαρρυντική για τις διαγωνιζόμενες κατασκευαστικές εταιρείες ή τουλάχιστον κάποιες απ΄ αυτές. Η εργοληπτική που θα αναλάμβανε το έργο δεν θα λάμβανε προκαταβολή, θα έπρεπε να αποπερατώσει τις εργασίες για τη νέα πτέρυγα εντός ενός μήνα και θα πληρωνόταν έναν μήνα μετά (60 ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών). Επιπλέον, για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης παράδοσης του έργου η ποινή θα ανερχόταν στο 25% της αξίας του συμβολαίου (1,5 εκ. ευρώ), δηλαδή στις 375.000 ευρώ.

Συγκεκριμένη μάρκα δαπέδου
Για το δάπεδο της νέας πτέρυγας, εμβαδού 650 τετραγωνικών μέτρων, ζητείτο μεν προσφορά για εξειδικευμένο προϊόν (θεμιτό), συγκεκριμένης φίρμας δε. Συνήθως όταν μια υπηρεσία δέχεται προσφορές, δεν κάνει λόγο για μάρκα προϊόντος ή αν κάνει, τονίζει ότι αν δεν είναι της συγκεκριμένης μάρκας το προϊόν, τότε αυτό να πληροί τις προδιαγραφές.

Αρνήθηκε να υποβάλει προσφορά
Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, τουλάχιστον ένας από τους κατασκευαστές που κλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά για το έργο αρνήθηκε να το πράξει, θεωρώντας πως δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος, από τη στιγμή που με τις όλες συνθήκες που δημιούργησε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μοιραία θα τίθετο εκτός ανταγωνισμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top