ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: «Ζήτημα της Τουρκικής Δημοκρατίας - Κληρονομιά του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή»

ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: «Ζήτημα της Τουρκικής Δημοκρατίας - Κληρονομιά του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή»

Η Αγία Σοφία οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, υποστηρίζοντας ότι η γνωμοδότηση για την Μονή της Χώρας αποτελεί προηγούμενο.

Σε συνέντευξή του ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί για 500 χρόνια. “Είναι κληρονομιά από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Αν το δει κανείς από νομικής άποψης αποτελεί προηγούμενο η γνωμοδότηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την Μονή της Χώρας ότι μπορεί να λειτουργήσει με βάση τον κανονισμό για τα Βακούφια.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να λάβει απόφαση στο πλαίσιο αυτής της γνωματοδότησης ή να λάβει μια διαφορετική απόφαση ανακοινώνοντας το σκεπτικό της”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η Αγία Σοφία δεν είναι θέμα που αφορά τον σχεδιασμό μιας άλλης χώρας και δεν εναπόκειται στη δική τους αξιολόγηση. “Είναι ένα ζήτημα που αφορά τον σχεδιασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κληρονομιά από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας ότι όταν υπάρξει νομική απόφαση θα γίνουν και τα απαραίτητα βήματα. “Η Αγία Σοφία οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, είναι ευχή όλων μας να σπάσουν οι αλυσίδες και να ανοίξει για προσευχή. Να εκπληρωθεί η παρακαταθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή”, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ο Έρχιουρμαν βάζει τον όρο της πολιτικής ισότητας - Οι συγκλίσεις- H επιστροφή Ολγκίν και το κρίσιμο τεστ πριν από τη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Ο Έρχιουρμαν βάζει τον όρο της πολιτικής ισότητας - Οι συγκλίσεις- H επιστροφή Ολγκίν και το κρίσιμο τεστ πριν από τη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό μπαίνει ξανά σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας, με τον χρόνο μέχρι τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, να λειτουργεί πλέον ως άτυπο πολιτικό ορόσημο. Οι συναντήσεις Νίκου Χριστοδουλίδη και Τουφάν Ερχιουρμάν, αποκτούν εβδομαδιαίο ρυθμό, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν επιστρέφει στην Κύπρο προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας την καταγραφή των συγκλίσεων που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη και η συζήτηση για τα επόμενα βήματα αποκτά πλέον συγκεκριμένο περιεχόμενο.

BEST OF TOTHEMAONLINE