ΔΙΕΘΝΗ

Σασόλι προς 27: 'Οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες χρειάζονται άμεση απάντηση'

Σασόλι προς 27: 'Οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες χρειάζονται άμεση απάντηση'

"Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούμε να αντέξουμε, πρέπει να δράσουμε επειγόντως και θαρραλέα, καθώς οι πολίτες της ΕΕ, οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες χρειάζονται άμεση απάντηση, οι πολίτες μας αναμένουν τολμηρή δράση και τώρα ήρθε η ώρα να το φέρουμε αποτελέσματα", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, απευθυνόμενος στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ συμμετέχει στο πρώτο τμήμα της Συνόδου Κορυφής (10:00 με 11:00 τοπική ώρα) με σκοπό να μεταφέρει τις θέσεις του ΕΚ για το θέμα.

Κατά την ομιλία του προς τους 27, ο Πρόεδρος Σασόλι ευχαρίστησε την Κομισιόν "που υπέβαλε μια φιλόδοξη πρόταση".
"Ωστόσο, όσο φιλόδοξη μπορεί να είναι, κατά την άποψή μας, γρατσουνίζει μόνο την επιφάνεια του τι πρέπει να γίνει", σημείωσε. "Δεν θα δεχτούμε καμία υποχώρηση από αυτήν την αρχική θέση, την οποία πρέπει να πάρουμε ως αφετηρία και να βελτιώσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα ωφελούν όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω", δήλωσε ο Σασόλι.

"Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να τονίσει ότι κάθε κοινό χρέος που εκδίδεται πρέπει να αποπληρωθεί δίκαια, χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές. Μπορούμε να το επιτύχουμε με μια προσπάθεια για εργασία και κοινωνική ευημερία. Από αυτήν την άποψη, ας μην ξεχνάμε ότι η παροχή στήριξης μόνο με τη μορφή δανείων θα είχε ασύμμετρη επίπτωση στο χρέος των μεμονωμένων κρατών μελών και θα ήταν πιο δαπανηρή για την Ένωση συνολικά. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο δίκαιη, πιο πράσινη και μελλοντική. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία μας να παρουσιάσουμε ένα καλάθι νέων ιδίων πόρων. Ως κληρονομιά μας για τις μελλοντικές γενιές, θέλουμε να διευθετήσουμε το ζήτημα των ιδίων πόρων για πάντα, με λύσεις που θα κάνουν την ΕΕ ισχυρή, πιο αυτάρκη και τα οικονομικά της βιώσιμα. Η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου πιστεύει ότι οποιαδήποτε γενική συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να πληροί αυτούς τους όρους", κατέγραψε ο κ. Σασόλι.

Τόνισε ότι ανησυχεί βαθιά για τον αντίκτυπο που έχει η κρίση στη ζωή των ανθρώπων: "έχω λάβει - όπως είμαι σίγουρος ότι έχετε όλοι - αιτήματα για βοήθεια από πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνεργάζονται με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους των εθνών μας. Πρέπει να ακούσουμε αυτές τις φωνές και να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα παραμείνουμε ποτέ στη στήριξή μας για όσους έχουν ανάγκη", ανέφερε.

"Ως ένα σκέλος της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής και του συνομοθέτη, το Κοινοβούλιο έχει καθήκον προς τους πολίτες που έχει κάθε πρόθεση να εκπληρώσει. Συγκεκριμένα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε λόγο στις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης, διάθεσης και δαπάνης των χρημάτων", τόνισε. 
 
"Η ανάκαμψη που έχουμε καθορίσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξωτερικούς πόρους, που εγγυάται ο προϋπολογισμός. Θα ήταν αδιανόητο για αυτούς τους πόρους να αποφύγουν τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου. Αυτό με φέρνει στον πυρήνα του μηνύματός μου: χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, που συνδυάζει την επείγουσα δράση με ένα μελλοντικό όραμα για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης και πιο ανθεκτικής Ευρώπης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων. Τώρα δεν είναι η ώρα να μειώσουμε τις φιλοδοξίες μας. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας την αξία της Ευρώπης και την ικανότητά μας να βρούμε λύσεις που έχουν σημασία στη ζωή τους", σημείωσε ο Σασόλι.

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ, δήλωσε ότι χθες το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του με την πλειοψηφία του 81% των ψηφισάντων. "Το μήνυμά μας, το οποίο έδωσα στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, είναι σαφές: θα προωθήσουμε μια φιλόδοξη, γενική και ολοκληρωμένη συμφωνία σύμφωνα με τις κοινές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην πολιτική δήλωση. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές και, παρά τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο, με καλή θέληση και αποφασιστικότητα, είναι ακόμα δυνατό", επεσήμανε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top