ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ: Ενημερώθηκε έγκαιρα η Υπηρεσία Ασύλου - Δηλώσεις από Α. Στροβολίδου για την όλη διαδικασία

ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ: Ενημερώθηκε έγκαιρα η Υπηρεσία Ασύλου - Δηλώσεις από Α. Στροβολίδου για την όλη διαδικασία

Ενώ οι δημόσιες τοποθετήσεις από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς και την κυβέρνηση συνεχίζονται, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο "Πουρνάρα", ερωτηματικά παραμένουν σε σχέση με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον απαραίτητο διαχωρισμό ανηλίκων και ενηλίκων.

Του Γιώργου Τάττη

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία ενημερώνει εκ νέου ότι το περιστατικό είχε μεταφερθεί στις Κρατικές Υπηρεσίες Ασύλου.

To ThemaOnline επικοινώνησε με την Λειτουργό Επικοινωνίας της UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ) Αιμιλία Στροβολίδου για να μας ενημερώσει σχετικά.

Η διαδικασία για τους ανήλικους

Η κ. Στροβολίδου επισήμανε ότι η διαδικασία προ πανδημίας σε σχέση με τους ασυνόδευτους ανήλικους, ήταν να μεταφέρονται σχεδόν αμέσως σε στέγες ή ανάδοχες οικογένειες, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξακρίβωσης της ηλικίας τους. Αυτή η διαδικασία διαρκούσε γύρω στον 1 μήνα και οι κατ’ ισχυρισμός ανήλικοι διέμεναν μαζί με άλλες παρόμοιες υποθέσεις παιδιών. υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα διέμεναν για μόλις 1-3 μέρες, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός (μέχρι 72 ώρες), «μέχρις ότου γίνουν οι νενομισμένες εξετάσεις». Εξού και δεν υπήρχε ανάγκη για δημιουργία ξεχωριστών ζωνών.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στην εξακρίβωση της ηλικίας, πάντα υπάρχει ένα περιθώριο λάθους, ειδικά όταν τα παιδιά βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωσή τους.

Πότε προέκυψε η ανάγκη για "safe zones"

Σύμφωνα με την κ. Στροβολίδου, το ζήτημα προέκυψε κατά την περίοδο του «lockdown», όπου και από κοινού αποφασίστηκε ένα πλαίσιο επέκτασης του χώρου, καθώς και η δημιουργία «safe zone» για τους ανήλικους. Αυτό συνέβη καθώς το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας, μετατράπηκε κατά κάποιο λόγο σε «κλειστό κέντρο κράτησης», λόγω των αναγκών για περιορισμό των κοινωνικών επαφών και της της καραντίνας.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Υπηρεσία Ασύλου, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η κατά νόμον υπεύθυνη για τη διαχείριση του Κέντρου, πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων για καταγραφή αιτήσεων κοκ. Ενώ «ο ρόλος της UNHCR είναι εποπτικός και συμβουλευτικός, προβαίνουμε σε συστάσεις στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Η καταγγελία του περιστατικού

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την καταγγελία, η κ. Στροβολίδου είπε ότι η επίσκεψη έγινε την Τετάρτη 17 Απριλίου, όπου και έγιναν οι αναφορές από τα παιδιά, περί σεξουαλικής παρενόχλησής τους. Ενημέρωσε εκ νέου δε, ότι «η Υπηρεσία Ασύλου έλαβε γνώση των καταγγελιών, αφού μετέφεραν αυτές τις αναφορές στον/στην Υπάλληλο της Υπηρεσίας που ήταν καθήκον την συγκεκριμένη στιγμή».

Μάλιστα, η κ. Στροβολίδου πρόσθεσε ότι το εν λόγω άτομο τους ανέφερε ότι θα το αναφέρει και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top