ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ: Τα τεστ που από 110 ευρώ έπεσαν στα 50 -Το εργαστήριο που έκανε το 69% των τεστ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ: Τα τεστ που από 110 ευρώ έπεσαν στα 50 -Το εργαστήριο που έκανε το 69% των τεστ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου παρακολούθησαν την ενημέρωση του Γενικού Ελεγκτή, σε σχέση με την άτυπη έκθεση που είχε υποβάλει χθες Τετάρτη (25/06) στα μέλη της Επιτροπής και αφορούσε, μεταξύ άλλων, στα αρχικά αποτελέσματα διερεύνησης για πιθανές παρασπονδίες από τα αρμόδια κρατικά όργανα, σε ό,τι αφορά στην αρχική τιμή των διαγνωστικών τεστ.

Γιώργος Τάττης

Να σημειώσουμε πώς το θέμα με την νέα πτέρυγα ΜΕΘ δεν συζητήθηκε και μετατέθηκε στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής. Επίσης, απαντήσεις αναμένονται και από τον ΟΚΥπΥ για την απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο διαγνωστικό κλινικό εργαστήρι για διενέργεια εξετάσεων COVID-19 και τα κριτήρια αξιολόγησης σε σχέση με την διακύμανση των τιμών που παρατηρείτο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, πρόβλημα προκύπτει με την ιδιαίτερη αυξημένη τιμή των εξετάσεων, πράγμα που καταδεικνύει και η μετέπειτα μείωση κατά 55% (από 110 ευρώ φθάσαμε στα 50). Παράλληλα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν φαίνεται ο λόγος που δόθηκε σε συγκεκριμένο εργαστήριο προσφορά». Το εν λόγω εργαστήρι (NIPD Genetics) όπως γράφει η έκθεση, έχει πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 69% του συνόλου των εξετάσεων. Μάλιστα, δεν ήταν καν εγκεκριμένο για την συγκεκριμένη εξέταση, όταν και επιλέχθηκε.

Απευθείας προσφορά σε συγκεκριμένο κλινικό εργαστήριο

Μάλιστα, στελέχη του Υπουργείου, μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Υγείας, τόνισε ότι «ήταν το μοναδικό εργαστήρι που είχε Παγκύπρια κάλυψη με σταθερά σημεία δειγματοληψίας», ενώ απέδωσε την ευθύνη στον ΟΚΥπΥ για την απευθείας ανάθεση. Επιπρόσθετα, είπε ότι οι συμφωνίες έγιναν με τους Δήμους στους οποίους έγιναν οι εξετάσεις (σ.σ. εννοώντας τον Δήμο Πάφου και Αραδίππου).

Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, διευκρίνισε ότι «ο ΟΚΥπΥ είναι μεν αυτόνομος, αλλά είναι κάτω υπό την εποπτεία του Υπουργείου». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γενικός Ελεγκτής πρόσθεσε ότι ο Δήμος Πάφου επιβεβαίωσε ότι έκανε επιλογή εργαστηρίου, αλλά την ευθύνη την έχει η αναθέτουσα αρχή και όχι ο εκάστοτε Δήμος που έκανε την συνεννόηση.

Αυξημένες τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων Covid-19

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τις αυξημένες τιμές που παρατηρήθηκαν αρχικά, ο Γενικός Ελεγκτής κατέληξε ότι «υπήρξε ένα περιθώριο κέρδους εις βάρος του δημοσίου», ενώ απέδωσε και ευθύνη για τις αυξημένες τιμές στην αρχική χρέωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και στην αρχική αδυναμία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Γ.Ν. Λευκωσίας να διεκπεραιώσει αμέσως τις αναλύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καίει» τον ΟΚΥπΥ η έκθεση της Ελεγκτικής για νέα πτέρυγα και όχι μόνο -Δηλώνουν ανέτοιμοι να απαντήσουν -ΕΓΓΡΑΦΑ

Στη συνέχεια όμως, εξήρε την στάση τους, μετά και από προτροπές τις Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για μείωση των τιμών μέσω συγκεκριμένων κινήσεων, όπως η πρόθεσή τους να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Εμπλοκή Υπουργού Υγείας

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει από τις αρχικές ενδείξεις, είναι ότι, σύμφωνα και με τον κ. Μιχαηλίδη, ο Υπουργός δεν περιοριζόταν στην παραχώρηση έγκρισης, αλλά έδινε οδηγίες καθορίζοντας σχεδόν όλες τις πτυχές της διαδικασίας. Ο Υπουργός κ. Ιωάννου δήλωσε ότι «αν υπονοείται από κάποιους ότι επενέβηκα στο πώς θα γίνουν οι διαγωνισμοί, το καταρρίπτω κατηγορηματικά. Είναι εκεί όλα, ήταν ανοιχτές διαδικασίες ούτως ή αλλιώς».

Καταγγελίες για sms, στοχευμένες εξετάσεις από διευθυντικά στελέχη και μεγαλοεταιρείες

Τέλος, αναφέρθηκαν και δύο ακόμη καταγγελίες που η Υπηρεσία ακόμη ερευνά. Η πρώτη αφορά την αποστολή SMS σε άτομα που ενώ είχαν δηλωθεί για εξέταση, τελικά δεν πήγαν. Εντούτοις, έλαβαν απάντηση ότι το τεστ τους ήταν αρνητικό, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες για το σύστημα. Όπως τόνισε ο Ελεγκτής, «όχι μόνο στάλθηκε το sms, αλλά χρεώθηκε και η δημοκρατία χωρίς να γίνουν τα τεστ».

Η δεύτερη καταγγελία αφορά περιπτώσεις σε κάποια προγράμματα δειγματοληψίας, όπου μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. αλυσίδες υπεραγορών, δήλωναν και έκαναν δυσανάλογο αριθμό δωρεάν εξετάσεων, τυγχάνοντας έτσι ευνοϊκής μεταχείρισης, αφού δεν πλήρωναν το ποσοστό που τους αναλογούσε. Αυτά τα προγράμματα όμως δεν προορίζονταν μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και για τις υπόλοιπες.
Καταγγελία στην οποία αναφέρθηκε και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, κάνει λόγο για τεστ που έγιναν σε διευθυντικά στελέχη και υπάλληλους λογιστηρίου, ενώ δεν έγιναν σε εργαζόμενους που εκτίθεντο στο κοινό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top