ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης

Μνημόνιο Συνεργασίας Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης

H Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την προαγωγή και αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν, στις 22 Ιουνίου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου και η Πρόεδρος του ΦΕΔ  Δέσπω Λευκαρίτη.

H  κ. Αντωνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση, ανέφερε ότι «η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση και την εξάλειψη σεξιστικών φαινομένων ή στερεοτύπων με βάση το φύλο σε διαφημιστικές εκστρατείες.
 
Οφείλουμε ως φορείς να θέσουμε τα σωστά πλαίσια, ώστε όσο έξυπνα και ευφυή και αν ακούγονται τα μηνύματα μιας διαφήμισης, αυτά να μην παράγουν πρότυπα και κοινωνικές αντιλήψεις από τις οποίες η ίδια η κοινωνία κάνει τεράστιες προσπάθειες να απαλλαγεί, συνέχισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα από τη συνεργασία με το Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης δεν θα παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και θα έχουμε διαφημίσεις δεοντολογικά σωστές.»
 
Εκ μέρους του ΦΕΔ η κ. Λευκαρίτη ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου με την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων ενδυναμώνει την ήδη ισχύουσα αγαστή συνεργασία μεταξύ του Γραφείου της Επιτρόπου και του ΦΕΔ.
 
«Διαφημιστές και διαφημιζόμενοι οφείλουμε να κατανοήσουμε το αυξανόμενο κοινωνικό ενδιαφέρον για την παρουσίαση των φύλων στις διαφημίσεις και να φροντίσουμε ώστε οι διαφημίσεις μας να μην περιλαμβάνουν στερεότυπα φύλου που είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη ή να προσβάλουν βίαια το κοινωνικό σύνολο ή μια κοινωνική ομάδα», πρόσθεσε.
 
Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι δύο οργανισμοί συμφωνούν ότι οι διαφημίσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν στερεότυπα φύλων που είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη, ή να προσβάλουν βίαια το κοινωνικό σύνολο ή μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.
 
Ειδικότερα, οι διαφημίσεις δεν πρέπει να εισηγούνται ή να υπονοούν ότι συγκεκριμένοι ρόλοι, επαγγέλματα ή χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι πάντοτε συνδεδεμένα με ένα συγκεκριμένο φύλο, αποτελούν τις μόνες επιλογές για το εν λόγω φύλο ή δεν εκφράζονται ποτέ από κάποιο άλλο φύλο, οι διαφημίσεις δεν πρέπει να εισηγούνται ή να υπονοούν ότι η ευτυχία, ευημερία ή επαγγελματική αποκατάσταση ενός ατόμου εξαρτάται από το κατά πόσον το άτομο αυτό έχει έναν συγκεκριμένο σωματότυπο ή φυσικά χαρακτηριστικά, οι διαφημίσεις δεν πρέπει να ειρωνεύονται ή να απεικονίζουν με μειωτικό τρόπο άτομα που δεν πληρούν κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο φύλου, ακόμη κι αν αυτό γίνεται σε πλαίσιο ή/και με πρόθεση χιουμοριστική.
 
Το μνημόνιο διαλαμβάνει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται οι διαφημίσεις να ασκούν πίεση για συμμόρφωση με συγκεκριμένα πρότυπα φύλου ή σωματικά χαρακτηριστικά ή να παρουσιάζουν ως ενδεδειγμένο τρόπο συμπεριφοράς την αποφυγή ανθρώπων που δεν πληρούν τα συγκεκριμένα πρότυπα ή σωματικά χαρακτηριστικά.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top