ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης: ‘Ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης; Πως θα δεχτούμε τους Βρετανούς' - 'Έχω δεχτεί πάνω από 2.500 αιτήματα φιλίας στο Facebook'

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης: ‘Ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης; Πως θα δεχτούμε τους Βρετανούς' - 'Έχω δεχτεί πάνω από 2.500 αιτήματα φιλίας στο Facebook'

Εισαγόμενα κρούσματα, νέες χαλαρώσεις, ομαδοποιημένα τεστ και... οι Βρετανοί ξανάρχονται.

Ενδιαφέρουσα -ως είθισται πλέον- ήταν η συζήτηση με τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας Δρα Πέτρο Καραγιάννη για όλα τα νεότερα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Ερωτηθείς για τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα ο Δρ. Καραγιάννης τόνισε πως αυτό είναι κάτι αναμενόμενο και δεν μας ανησυχεί ενώ για τις χώρες που παρουσιάζουν έξαρση (κυρίως Σερβία και Ισραήλ) τόνισε πως έχουν ήδη υποβαθμιστεί εγκαίρως. Για περισσότερη ασφάλεια και πρόληψη τόσο σε πολίτες των κατηγοριών Β’ και Γ’ γίνεται τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος στα αεροδρόμια (παρά το γεγονός ότι υποχρεούνται να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ) ενώ το ίδιο ισχύει και για ταξιδιώτες από χώρες της κατηγορίας Α’.

Για την ανησυχία που προκαλεί ένα ενδεχόμενο ‘άνοιγμα’ σε Βρετανούς (από την 1η Αυγούστου) ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης δήλωσε πως γίνεται ενδελεχής μελέτη των δεδομένων πριν υποβαθμιστεί ή αναβαθμιστεί μία χώρα ενώ δίνεται έμφαση σε 5 στοιχεία (R= ρυθμός μετάδοσης, αριθμός εισαγωγών στο νοσοκομείο, αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ, ο αριθμός των τεστ που διενεργείται αλλά και οι θάνατοι) και μόνο αν παρουσιάσει την συνεχή καλή επιδημιολογική εικόνα θα αναβαθμιστεί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα δειγματοληπτική μέθοδο που αναμένεται να εφαρμοστεί και αφορά ομαδοποιημένο έλεγχο. Πέντε δείγματα θα τοποθετούνται στο ίδιο μπουκαλάκι για να ελεγχθούν, σε περίπτωση που όλα βγουν αρνητικά θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου και πολλαπλασιασμός των τεστ. Στην περίπτωση που βρεθεί θετικό ή θετικά δείγματα τότε θα προχωρούν τα κλινικά εργαστήρια στο διαχωρισμό για την εξεύρεση τους.

Καταληκτικά προσπαθήσαμε να αλιεύσουμε οποιαδήποτε νέα χαλάρωση μπορεί να ανακοινωθεί -ακόμη και αύριο- με τον Δρα Καραγιάννη να συστήνει υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αφήνοντας το γρίφο να αιωρείται για επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία κάνοντας λόγο για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Συζήτηση με τον Δρα Καραγιάννη χωρίς χιούμορ δεν υφίσταται και πριν το τέλος της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας εκφράσαμε ανοιχτά -πάντοτε χάριν αστεισμού- το 'παράπονο' μας για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αποδεχτεί το αίτημα φιλίας μας στο Facebook. Χαριτολογώντας μας απάντησε 'Δεν έχω μπει εδώ και δύο εβδομάδες, έχω δεχτεί πάνω από 2500 αιτήματα και νομίζω σε λίγο θα φτάσω το όριο των 5000 φίλων.'

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top