ΔΙΕΘΝΗ

ICOM και ICOMOS: Καταδικάζουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

ICOM και ICOMOS: Καταδικάζουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

ο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) σε κοινή τους δήλωση καταδικάζουν την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη, ακατανόητη που φανερώνει κατάφωρα την έλλειψη πολιτισμού και σεβασμού προς ένα πραγματικά σπουδαίο αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό μνημείο, το οποίο μάλιστα έχει καταχωρηθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ στον Κατάλογο των θησαυρών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
«Κρίνουμε πως επιβάλλεται η διατήρηση αυτού του μοναδικού  πολιτιστικού μνημείου ως μουσείο, ως ένδειξη σεβασμού έναντι της οικουμενικής ιστορίας αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας, μέλος της οποίας προσδοκά να γίνει η Τουρκία», σημειώνεται.

Το ICOMOS καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν όλα τα νόμιμα μέτρα πίεσης προς την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να άρει την απόφαση της αυτή.
 
Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, το ICOM και το ICOMOS εκφράζουν από κοινού τις ανησυχίες τους για την απόφαση των τουρκικών αρχών να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, καθώς και για τις πιθανές επιπτώσεις αυτής, όσον αφορά στη συντήρηση του χώρου αλλά και τη διασφάλιση ίσης πρόσβασης για όλους τους επισκέπτες σε αυτό, το μοναδικής ιστορικής-καλλιτεχνικής αξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μνημείο. 

Όπως αναφέρεται, από το 1934, ο Ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί ως μουσείο, ως μία συμβολική χειρονομία που απώτερο κίνητρο και στόχο είχε να παρουσιάσει ανοιχτά στο ευρύτερο κοινό το θεαματικό πολυεπίπεδο πολιτισμικό πλούτο του επιβλητικού αυτού μνημείου.

Έκτοτε, Τούρκοι πολίτες αλλά και τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα και να θαυμάζουν τα επιβλητικά έργα τέχνης στο εσωτερικό του, αποτυπώματα αντιπροσωπευτικά της βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, κι εν τέλει να γίνονται κοινωνοί της διαπολιτισμικής ανταλλαγής που διαποτίζει το χώρο και είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA του μουσείου.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) εδώ και δεκαετίες υπερασπίζεται το ρόλο του μουσείου ως χώρου συνάντησης, ανοιχτού προς όλους και χωρίς καμία κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους διάκριση, έναν τόπο δημιουργίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνδιαλέγονται με την πολιτιστική κληρονομιά σε όλες τις διαστάσεις της,  όπου το παρελθόν ενώνεται με το παρόν και το μέλλον.

Το Διεθνές Συμβούλιο Χώρων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ελπίζει ότι τα ετερόκλητα υψηλούς καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας έργα τέχνης που αντικατοπτρίζουν το σύνολο του πολιτισμικού φάσματος της Αγίας Σοφίας θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν αρμονικά και να παραμένουν προσβάσιμα σε όλους, όπως αυτό ισχύει από τη θέσπιση του Ναού ως Μουσείου το 1934.
 
Σημειώνεται ότι η σημασία και η μοναδικότητα αυτής της κοινής κληρονομιάς ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της υπαγωγής του μνημείου, το 1985, στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που απορρέουν ένεκα αυτής για την Τουρκία ως υπό ένταξη Κράτος μέλος. Η ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναγνωρίζει το ρόλο της Αγίας Σοφίας ως αναντικατάστατο μάρτυρα ενός πολυπολιτισμικού παρελθόντος και ενός συνεχούς διαλόγου μεταξύ πολιτισμών – ένα μνημείο το οποίο έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου προς όφελος της παρούσας αλλά και των μελλοντικών γενεών.
 
Το ICOM και το ICOMOS συμμερίζονται την άποψη ότι η συντήρηση και η προσβασιμότητα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαχείρισης της Αγίας Σοφίας, ανεξαρτήτως της μελλοντικής της χρήσης και δικαιοδοσίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top