ΔΙΕΘΝΗ

Πρόεδρος της Κομισιόν: 'Η EE επέδειξε ευθύνη και αλληλεγγύη εγκρίνοντας ΠΔΠ και ταμείο ανάκαμψης'

Πρόεδρος της Κομισιόν: 'Η EE επέδειξε ευθύνη και αλληλεγγύη εγκρίνοντας ΠΔΠ και ταμείο ανάκαμψης'

H EE επέδειξε ευθύνη και αλληλεγγύη τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χαιρετίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον επταετή προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης.

Μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας της Συνόδου, η Πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σκληρές προσπάθειες και την τεράστια επιμονή του, αναγνωρίζοντας ότι η επιτυχία αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "είναι επίσης και δική του".

Ευχαρίστησε ακόμη την Καγκελάριο της Γερμανίας "που μας καθοδήγησε με εξαιρετικό τρόπο καθώς διαπραγματευτήκαμε τέσσερις μεγάλες μέρες και νύχτες, πάνω από 90 ώρες, αλλά άξιζε τον κόπο - αυτή η συμφωνία αποτελεί ένδειξη της ικανότητας δράσης στην Ευρώπη", τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Υπάρχει η κοινή προκατάληψη εναντίον της Ευρώπης πως υποτίθεται πως αντιδρά πολύ λίγο, πολύ αργά. Εδώ αποδεικνύουμε το αντίθετο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε την εντολή στα τέλη Απριλίου να σχεδιάσουμε ένα αναπτυξιακό πακέτο. Σήμερα, μόνο δύο μήνες αργότερα, το NextGenerationEU στέκεται και έχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", δήλωσε η Πρόεδρος.

"Αυτό είναι ένα απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της ΕΕ. Και το NextGenerationEU έχει σημαντικό εύρος, πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ των 27. Η Ευρώπη έχει ακόμα το θάρρος και τη φαντασία να σκεφτεί μεγάλα", ξεκαθάρισε.

"Αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια από τις χειρότερες οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Ωστόσο, μετά από έναν σκληρό αγώνα, η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί δυναμικά σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση. Αυτή η απάντηση χρησιμοποιεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ και συνδυάζει την αλληλεγγύη με την ευθύνη. Αλληλεγγύη, γιατί και οι 27 χώρες μαζί φέρνουν το NextGenerationEU και ευθύνη γιατί το NextGenerationEU όχι μόνο ανοίγει το δρόμο από την κρίση, αλλά μπορεί επίσης να θέσει τα θεμέλια για μια σύγχρονη, πιο βιώσιμη Ευρώπη", εξήγησε η  Φον Ντερ Λάιεν.

"Θέλω να τονίσω δύο ακόμη σημεία. Έχουμε πλέον τους Νέους Ίδιους Πόρους στενά συνδεδεμένους με την αποπληρωμή. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Τα κράτη μέλη θα ωφεληθούν καθώς θα συνεισφέρουν λιγότερο στην αποπληρωμή των επενδύσεων. Και οι Νέοι Ίδιοι Πόροι θα ενισχύσουν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση μακροπρόθεσμα. Χαίρομαι που κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε αυτό το επίτευγμα καθ `όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων", ανέφερε.

"Και η ανάκαμψη της Ευρώπης θα είναι πράσινη! Ο νέος προϋπολογισμός θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χάρη στο NextGenerationEU, θα ενισχυθούν οι εθνικές μεταρρυθμίσεις. Επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης. Και τέλος, σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, αυτή τη φορά, τα κράτη μέλη δεν επέλεξαν μια διακυβερνητική λύση. Έχουν αναθέσει στην Κομισιόν την ανάκαμψη της Ευρώπης. Θα διαχειριστούμε μαζί συνολικά 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα διοχετευτεί μέσω των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το NextGenerationEU έρχεται με μεγάλη ευθύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην Ευρώπη", δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

"Ωστόσο, πρέπει επίσης να αναφέρω ένα δύσκολο σημείο: στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού, οι ηγέτες έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένες προσαρμογές στο νέο ΠΔΠ και το NextGenerationEU, για παράδειγμα στην υγεία, τη μετανάστευση, την εξωτερική δράση και το InvestEU. Δεν έχουν υιοθετήσει το μέσο φερεγγυότητας. Αυτό είναι λυπηρό. Μειώνει το καινοτόμο τμήμα του προϋπολογισμού, ακόμη και αν περισσότερο από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού - ΠΔΠ και NextGenerationEU - θα υποστηρίξει σύγχρονες πολιτικές", καταγράφει.

"Τέλος, για να ολοκληρώσω: Η Ευρώπη στο σύνολό της έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να βγει ισχυρότερη από την κρίση. Σήμερα, έχουμε κάνει ένα ιστορικό βήμα, για το οποίο μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι. Αλλά ένα άλλο σημαντικό βήμα παραμένει μπροστά μας. Πρώτα απ `όλα, πρέπει τώρα να συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη συμφωνίας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά απόψε είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς την ανάκαμψη", κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top