ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ 2020: Ηχούν πένθιμα οι καμπάνες ενώ ο μουεζίνης στην κατεχόμενη Αγία Σοφία καλεί για προσευχή - VIDEO

ΚΥΠΡΟΣ 2020: Ηχούν πένθιμα οι καμπάνες ενώ ο μουεζίνης στην κατεχόμενη Αγία Σοφία καλεί για προσευχή - VIDEO

Την ίδια στιγμή που ηχούσαν πένθιμα οι καμπάνες, ο μουεζίνης στην κατεχόμενη Αγία Σοφία, καλούσε για προσευχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έδωσε εντολή για «πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας στις 12 το μεσημέρι και επί διάστημα 5 λεπτών, εν όψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους Τούρκους».

Σημειώνουμε ότι παρόμοιες κωδωνοκρουσίες έγιναν και στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν, με την απόφασή του προφανώς διέπραξε ύβρη, δείχνοντας την έλλειψη σεβασμού που τον διακατέχει προς τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στην Κύπρο, η ύβρης αυτή φάνηκε πιο έντονη. Την ίδια στιγμή που ηχούσαν πένθιμα οι καμπάνες, ο μουεζίνης στην κατεχόμενη Αγία Σοφία, καλούσε για προσευχή.

Σύμφωνα με την Wikipedia, το τέμενος Σελιμιγιέ της Λευκωσίας είναι ο πρώην καθολικός γοτθικός καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, ο οποίος μαζί με το ναό του Αγίου Νικολάου της Αμμοχώστου (Τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά ) αποτελούν τα σημαντικότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς το 1571, ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος.
Στη συγκεκριμένη θέση που είναι σήμερα κτισμένος ο φράγκικος αυτός ναός, ήταν κτισμένος πριν από χρόνια ένας μικρότερος ναός με το ίδιο όνομα.

Το CyprusAlive σημειώνει ότι σύμφωνα με την παράδοση ο μικρός εκείνος ναός κτίστηκε με τη φροντίδα που έδειξε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα, η οποία είχε πατέρα που καταγόταν από την Κύπρο. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα η ίδια έπεισε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό να κτίσει στη Λευκωσία το μικρό εκείνο εκκλησάκι δίνοντάς του το ίδιο όνομα που έδωσε και στον περίφημο ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη (Κωνσταντινούπολη).

Στα 1209 μ.Χ. τη χρονική περίοδο που κυβερνούσαν το νησί της Κύπρου οι Φράγκοι, αποφάσισαν να χαλάσουν τον παλιό ναό, χτίζοντας στη θέση του ένα καινούργιο που του έδωσαν το ίδιο όνομα, Ναός της Αγίας Σοφίας.
Οι Φράγκοι παπάδες πίστευαν ότι μπορούσαν να φραγκέψουν τους Κύπριους και για να καταφέρουν να πετύχουν το σκοπό τους, έπρεπε να μεγαλώσουν την Αγία Σοφία. Το κτίσιμο του ναού άρχισε στα 1209 και τέλειωσε στο 1232 σε ρυθμό Γοτθικό. Το μάκρος του είναι 70 μέτρα και το πλάτος του 40 μέτρα.

Δείτε το βίντεο: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top