ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: 'Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους της ΚΔ'

Α. Κυπριανού: 'Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους της ΚΔ'

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι αυτή την στιγμή.
 
Μας ανησυχεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σημείωσε, η κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, η οποία δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι μας έχει φέρει στο χείλος μιας σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Κύπρο, την Ελλάδα, την ίδια την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή εάν κι εφόσον βέβαια μια τέτοια σύρραξη εκραγόταν.
 
«Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Ανησυχούμε, όμως την ίδια στιγμή γιατί είναι προφανές ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων με ιδιαίτερη έμφαση του τελευταίου διαστήματος μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι στόχοι που έχουν καθοριστεί είναι πρώτα και κύρια η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Ταυτόχρονα μας απομακρύνουν και από το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου που διαθέτουμε στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και των Ε/κ και των Τ/κ», είπε.
 
Η ανησυχία μας, συνέχισε, είναι μεγάλη για τους κινδύνους που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πατρίδα και τον λαό μας.
 
Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, θα μελετήσουμε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην βάση και της ενημέρωσης την οποία έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση την οποία θα επιδώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς κατά την άποψη μας θα πρέπει να τύχουν χειρισμού τα ζητήματα από εδώ και πέρα. Πρέπει να ξεκαθαρίσω, διευκρίνισε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνος ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις και εκείνος ο οποίος θα επιλέξει τους περαιτέρω χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το Κυπριακό.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρόταση ενώπιον της κυβέρνησης για εκτόνωση της κρίσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι καλύτερα αυτά τα ερωτήματα, να τα αναφέρετε στον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης γιατί δεν είναι σωστό να τοποθετούμαι για ζητήματα στα οποία είχαμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο».
 
Κληθείς να σχολιάσει «τα όσα έχουν συζητηθεί στο Παρίσι», ανέφερε ότι «προκύπτουν πολλά ζητήματα, τα οποία δεν σας κρύβω μας ανησυχούν. Αφήστε να τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα».
 
Διευκρίνισε ότι δεν έχουν ενημερωθεί για ολοκληρωμένες συμφωνίες που έχουν γίνει στο Παρίσι. «Εμείς διαφωνούμε με τη στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι ο τρόπος για λύση στο Κυπριακό δεν περνά μέσα από την κλιμάκωση της έντασης. Περνά μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτή είναι η δική μας η φιλοσοφία και η δική μας η προσέγγιση. Θεωρούμε ότι όλες οι ενέργειες, οι οποίες γίνονται από την δική μας την πλευρά πρέπει να οδηγούν προς την κατεύθυνση το να μας φέρουν πιο κοντά στην λύση στο Κυπριακό κι όχι να μας απομακρύνουν από αυτή», συμπλήρωσε.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top