ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: 20 κρούσματα σε 48 ώρες - Ο Κύπριος τα έχει ήδη καταφέρει μία φορά

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: 20 κρούσματα σε 48 ώρες - Ο Κύπριος τα έχει ήδη καταφέρει μία φορά

Δυστυχώς η ανησυχία όχι μόνο επέστρεψε, αλλά δείχνει να μεγαλώνει στο νησί μας τα τελευταία 24ωρα αφού τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δύο μόλις ημέρες ξυπνούν μνήμες... Μαρτίου.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η εξαιρετική επιδημιολογική μας εικόνα μοιάζει να ‘τσαλακώνεται’ τόσο από την αύξηση των μολύνσεων, όσο και από την προέλευση τους με τις αντιδράσεις των αρμοδίων αρχών και φορέων να είναι έντονες.
 
Η πραγματικότητα έχει δύο όψεις αφού ευθύνη για την παρούσα κατάσταση φέρουμε άπαντες. Η -κατά γενική ομολογία- χαλάρωση των μέτρων σε συνδοιασμό με τα ελάχιστα -επί πάρα πολλές ημέρες- επιβεβαιωμένα περιστατικά δημιούργησαν την εικόνα πως η Κύπρος έχει ξεμπερδέψει με τον ιό και ως εκ τούτου παρατηρήθηκε ένα status quo το οποίο έμοιαζε με σκηνικό προ πανδημίας.
 
Ακόμη και τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας, μάσκες, αποστάσεις, αριθμός συναθροιζόμενων αποτέλεσαν σε πολλές περιπτώσεις παρελθόν από την ημερήσια διάταξη και σε συνάρτηση με την καλοκαιρινή περίοδο -που επιφέρει ούτως ή αλλιώς- μία έξτρα χαλαρότητα και την ανάγκη των συμπατριωτών μας για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα μετά το lockdown δημιούργησαν ένα ‘εκρηκτικό μείγμα’.
 
Παρ’όλα αυτά σε μία χώρα που αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει, ας μην είμαστε μηδενιστές- τόσο αποτελεσματικά έναν ιό που θερίζει σε ολόκληρο τον πλανήτη δε μπορεί παρά ένα τεράστιο ποσοστό της επιτυχίας να το καρπωθούν οι απλοί πολίτες. Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μελών της επιδημιολογικής ομάδας, ο ιός δεν υπήρχε πλέον στην κοινότητα ενώ ακόμη και οι χαλαρώσεις δεν έφεραν αυξητικές τάσεις από την 21η Μαίου.
 
Τα σποραδικά κρούσματα ήταν εισαγόμενα ή με ταξιδιωτικό ιστορικό ενώ οι χαλαρώσεις σε πολλούς τομείς νωρίτερα του αναμενομένου -άλλες αργότερα, άλλου παπά Ευαγγέλιο- το άνοιγμα αεροδρομίων και οδοφραγμάτων, λιμανιών αλλά και η ελαχιστοποίηση των ελέγχων και προστίμων επέφερε μία κατάσταση που μοιάζει τουλάχιστον ανησυχητική.
 
Ο κόσμος έπραξε το καθήκον του και είναι βέβαιο -πέραν πάσης αμφιβολίας- ότι η έξαρση του ιού προήλθε από λιμάνια (ναυτιλιακές εταιρίες) και αεροδρόμια (ταξιδιωτικό ιστορικό). Ο αποκλειστικός στόχος είναι να σπάσουμε όλες τις αλυσίδες μετάδοσης και να περιορίσουμε τη λαίλαπα του COVID-19 με σύνεση, σοβαρότητα αλλά όχι πανικό. Να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας -πρώτα για εμάς και μετά για τους γύρω μας- αναμένοντας το εμβόλιο για να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.
 
Δεν είναι ώρα για τρομακτικούς τίτλους, καμπανάκια, ευθύνες και κατηγορίες αλλά η καταλληλότερη στιγμή για σύμπνοια και πειθαρχία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top