ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γίνεται λόγος για κατάρρευση του ενδιάμεσου - Η επόμενη μέρα των 5 αποχωρήσεων από το ΔΗΚΟ

Γίνεται λόγος για κατάρρευση του ενδιάμεσου - Η επόμενη μέρα των 5 αποχωρήσεων από το ΔΗΚΟ

Μετά και τις τελευταίες «αποστασίες» από το ΔΗΚΟ, αλλά και την αποχώρηση Παπαδάκη από την ΕΔΕΚ, το πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε αυτό που αποκαλείται από πολλούς, «ενδιάμεσος χώρος», φαίνεται να αλλάζει ριζικά, σε βαθμό που μπορεί να ειπωθεί ότι κατακρημνίζεται οριστικά η όποια προσπάθεια συγκρότησης ενός τρίτου πόλου.

Του Γιώργου Τάττη

Καταρρέει ο "Ενδιάμεσος Χώρος"

Ομολογουμένως, ο όρος «ενδιάμεσος χώρος» συναντούσε πάντοτε δυσκολίες για να οριστεί συγκεκριμένα, με τους πολέμιούς του, να διεμήνυαν πάντοτε ότι δεν μπορεί να οριστεί σε καμία περίπτωση ένας αφηρημένος όρος περί «ενδιάμεσου», χωρίς να οριστούν οι βασικές συνισταμένες που τον καθορίζουν.

Έτσι, έμεινε αυτός ο «ενδιάμεσος χώρος» να επιβιώνει ετεροπροσδιοριζόμενος και όχι με τους δικούς του συνεκτικούς δεσμούς. Δηλαδή, ο ούτω καλούμενος «ενδιάμεσος χώρος» υπήρξε αποκλειστικά σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, με κύριο άξονα συνεννόησης μια πιο διεκδικητική γραμμή στο Κυπριακό.

Πάντοτε, φυσικά, υπήρχαν αυτοί που διεμβόλιζαν την προσπάθεια ανάδειξης ενός τρίτου πόλου, κλείνοντας το μάτι σε συνεργασίες με τα δύο διαχρονικά κόμματα εξουσίας, όπως π.χ. ο Μάριος Κάρογιαν, ο οποίος έθεσε εαυτόν εκτός «ενδιάμεσου», μετά και την αποχώρησή του από το ΔΗΚΟ.

Η κύρια εσωτερική αντίθεση του ΔΗΚΟ

Οι τελευταίες αποχωρήσεις στο κόμμα του Κέντρου, όπως διαμηνύουν διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στο ThemaOnline, ίσως αποτελέσουν και το αποκορύφωμα της οριστικής απεμπλοκής του ΔΗΚΟ από τον «ενδιάμεσο χώρο», γιατί ακριβώς, καταδεικνύουν μια εσωτερική αντίθεση που συμπυκνώνεται στο εξής: Σύμπλευση με το ΑΚΕΛ ή σύμπλευση με το ΔΗΣΥ, με όποιον έμμεσο ή άμεσο τρόπο χρειάστεί. Είναι πολύ λίγοι αυτοί που προκρίνουν κάτι διαφορετικό.

Το ζητούμενο οι Προεδρικές - Τα ενδεχόμενα

Τώρα, το αν η νέα «πλατφόρμα των 5» που θα δημιουργηθεί θα συμπλεύσει στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές εμμέσως με τον ΔΗΣΥ μέσω της ΔΗΠΑ, ή με πιο άμεσο τρόπο, είναι κάτι το οποίο θα αναδείξουν τα πολιτικά όργανα της υπό διαμόρφωσης πλατφόρμας. Κάτι άλλο, εκτός των δύο επιλογών, είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές μας, λένε ότι «κάποιοι εκ των 5», προκρίνουν άνετα και ευθεία στήριξη σημαίνοντων συναγερμικών στελεχών, εάν αυτό καταστεί εφικτό και εγκριθεί από τα μέλη της νεοσύστατης πλατφόρμας. Γι' αυτό και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάθε συνεργασία.

Διαφωνία και στο Κυπριακό

Τέλος, όπως επίσης λέγεται, σημαντικό ρόλο στην αποχώρηση έπαιξαν και οι «παλιδρομούσες θέσεις του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό», εννοώντας την απεμποληση της συγκεκριμένης αναφοράς στην ΔΔΟ, παρά την επικέντρωση σε διαφωνίες ως προς την λειτουργία του κόμματος. Μάλιστα, ενόχλησε ιδιαίτερα η συνεργασία με την Ελένη Θεοχάρους στις Ευρωβουλευτικές εκλογές, και η συνεπακόλουθη απουσία συγκεκριμένης αναφοράς για το πλαίσιο λύσης στις προεκλογικές προγραμματικές δηλώσεις, χάριν συνεργασίας.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top