ΔΙΕΘΝΗ

Aξιωματούχος ΕΕ: Μήνυμα αλληλεγγύης προς λαό Λευκορωσίας από τηλεδιάσκεψη των 27

Aξιωματούχος ΕΕ: Μήνυμα αλληλεγγύης προς λαό Λευκορωσίας από τηλεδιάσκεψη των 27

Η ΕΕ θα στείλει το μήνυμα στο λαό της Λευκορωσίας ότι έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του και ταυτόχρονα θα καταστήσει σαφές ότι η έξοδος από την παρούσα κρίση, θα έρθει μόνο μέσω του τερματισμού της βίας και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος σχετικά με την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συγκάλεσε ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ερχόμενη Τετάρτη 19/07.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της τηλεδιάσκεψης, «ο Πρόεδρος του συμβουλίου παρακολουθεί την κατάσταση στη Λευκορωσία πολύ στενά και με αυξανόμενη ανησυχία».

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, «οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, η διαδικασία σαφώς δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα και η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα».

Σημειώνει δε ότι «η ΕΕ καταδικάζει τη δυσανάλογη και απαράδεκτη βία που επέδειξαν οι κρατικές αρχές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών - όλοι αυτοί που κρατούνται παράνομα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».

«Οι αναφορές για απάνθρωπη μεταχείριση και συνθήκες κράτησης είναι συγκλονιστικές», τονίζει ο αξιωματούχος και σημειώνει ότι «μια διεξοδική και διαφανής έρευνα αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πληροφόρηση του Προέδρου είναι πως «η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία» και «οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν την εμπλοκή των ηγετών με το θέμα».

«Η Ένωση θέλει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Λευκορωσίας. Το μήνυμα είναι: ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του και να επιλέξει ελεύθερα τους ηγέτες του», κατέστησε σαφές ο αξιωματούχος.

«Η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μέσω του τερματισμού της βίας, μέσω της αποκλιμάκωσης, μέσω του διαλόγου και χωρίς εξωτερική παρέμβαση», κατέληξε.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top