ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: Θέλει πόλεμο στη Μεσόγειο γιατί προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: Θέλει πόλεμο στη Μεσόγειο γιατί προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία

Πολύ επικριτικός εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο «Reuters» και εξήγησε το γιατί θέλει να φτάσει σε θερμό επεισόδιο και σε πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέροντας ότι ο νυν πρόεδρος της χώρας προτιμά την ισχύ από τη διπλωματία.

Χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αδέξιο σε όλα και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης.

«Η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία», υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ως πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η θέση του οποίου ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Μίλησε ξεκάθαρα και επέκρινε τον Ερντογάν για αυταρχισμό καθώς έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίστηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, πρόσθεσε, όμως, πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δε λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

«Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση… “Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις”», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αποκάλυψε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούσε ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς απώλειες ζωών, ζητώντας από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα μαχητικo αεροσκάφος. Κάτι που διέψευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, μετά από 24 ώρες.

Η γερμανική εφημερίδα εξήγησε, μάλιστα, και το γιατί οι τούρκοι στρατηγοί «απέρριψαν» το αίτημα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για θερμό επεισόδιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top