ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λήγει το τελεσίγραφο του Γεν. Ελεγκτή για τους 15 φακέλους - Μάχη ΔΗΣΥ με ΑΚΕΛ για τον φάκελο 'Τανζανία' και η εμπλοκή Ρωσίας

Λήγει το τελεσίγραφο του Γεν. Ελεγκτή για τους 15 φακέλους - Μάχη ΔΗΣΥ με ΑΚΕΛ για τον φάκελο 'Τανζανία' και η εμπλοκή Ρωσίας

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή (04/09) το τελεσίγραφο που δόθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή στο Υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητήθηκαν οι φάκελοι 15 πολιτογραφήσεων για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο απώλειας κρατικών εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ για άλλο φάκελο που αφορά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Τελειώνει το τελεσίγραφο του Γενικού Ελεγκτή

Όπως είχε διαμηνύσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις νομικές διαστάσεις του ζητήματος και την ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κάτι το οποίο αναμένεται να δοθεί μέχρι και σήμερα Παρασκευή (04/09). Ως εκ τούτου, η αγωνία κορυφώνεται τόσο για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και για το τι θα πράξει ο Γενικός Ελεγκτής στην περίπτωση που υπάρξει άρνηση.

Πάντως, σύσσωμη η κυπριακή κοινωνία αναμένει και τον διορισμό από τον Γενικό Εισαγγελέα της διερευνητικής τριμελούς επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις που έγιναν στο παρελθόν. Σημειώνουμε πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισηγήθηκε έρευνα από το 2007 όπου και ξεκίνησε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Φυσικά, παραμένει και η διαφωνία τόσο του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρου Ιωαννίδη, όσο και του Κρις Τριανταφυλλίδη, σε σχέση με το νομικό κώλυμα που υποστηρίζουν ότι υπάρχει με εμπλοκή τόσο του Γενικού Εισαγγελέα Γεώργιου Σαββίδη, όσο και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, καθώς «για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της υπό διερεύνησης περιόδου ήσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και κατ ‘επέκτασίν ενδιαφερόμενα πρόσωπα».

Μάλιστα, μετά και την αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, για φάκελο που έχει αποσταλεί στους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου και του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος περιλαμβάνει ύποπτες ως προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε, πολιτογραφήσεις που έγιναν την περίοδο 2008-2012 επί διακυβερνήσεων Χριστόφια, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Μάλιστα, ο κ. Κούσιος κάλεσε τον κ. Κυπριανού να δημοσιοποιήσει εάν θέλει τον εν λόγω φάκελο, ρίχνοντας ευθείς βολές ως προς την νομιμότητα των πολιτογραφήσεων που έγιναν τότε.

Ο φάκελος "Τανζανοί" και η σχέση των πολιτογραφήσεων με την Ρωσία

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, «πρόκειται για φάκελο στον οποίο έχει δοθεί το κωδικό όνομα (χάριν αστεϊσμού) «Τανζανοί» και σχετίζεται με την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ύποπτων ατόμων την περίοδο 2008-2012».

Όπως προσθέτει το ίδιο ρεπορτάζ, «στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνονται και ονόματα αρκετών Ρώσων που πολιτογραφήθηκαν για να εξυπηρετηθεί το Κρεμλίνο και σχετίζονται και με τις έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ για παρέμβαση στις εκλογές του 2016. Επίσης υπάρχει τουλάχιστον μία περίπτωση η οποία συνδέεται με τις καταγγελίες που είχε κάνει ο εργολάβος Μιλτιάδης Νεοφύτου στην αγωγή που είχε καταθέσει κατά του Δ. Χριστόφια και η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε».

"Μάχη" με εκατέρωθεν αφορισμούς και κατηγορίες για απειλές και εκβιασμούς

Σήμερα Παρασκευή το πρώι (04/09), έγινε κυριολεκτικά μια μάχη μεταξύ του Άντρου Κυπριανού και του Κυριάκου Κούσιο, στην οποία ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για απειλές και εκβιασμούς, λέγοντας ότι «μας ανέμιζε τα χαρτιά» καλώντας τους «να σταματήσουν να μιλούν».

Ο Κυριάκος Κούσιος, με την σειρά του απάντησε ότι θα υπάρξει «άπλετο φως» καλώντας για υπομονή για τα πορίσματα της διερευνητικής επιτροπής που θα διοριστεί.

Τέλος, ο κ. Κούσιος δήλωσε πώς η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία διαρροή εγγράφων σε δημοσιογράφους, ενώ ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει για όλα τα στελέχη της που είχαν εμπλοκή μέσω των δικηγορικών τους γραφείων σε πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top