Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος πρώτη φέτος ανάμεσα στις χώρες μετόχους της ΕΤΕπ

ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος πρώτη φέτος ανάμεσα στις χώρες μετόχους της ΕΤΕπ

Η Κύπρος διατηρεί για το 2020 την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες μετόχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με συμφωνίες για χρηματοδότηση έργων που αντιστοιχούν με το 1,5% του ΑΕΠ της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ  Βέρνερ Χόγιερ.

Ήδη, είπε ο Υπουργός, έχουν εγκριθεί από την ΕΤΕπ προγράμματα ύψους 500 εκ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκριθούν προγράμματα ύψους άλλων €200 εκ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την περίοδο της καραντίνας, λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει «ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι για θέματα που αφορούν την Κύπρο».
 
Ο κ. Χόγιερ, ο οποίος έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Τράπεζας για την ισχυρή υποστήριξη που λαμβάνει από την Κύπρο, αλλά και για το ότι ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.

Είπε ότι η τράπεζα δεν λειτουργεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα περισσότερο από ό, τι στην Κύπρο, γεγονός που την φέρνει στο 1,5% του ΑΕΠ ετησίως ή σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η επίσκεψη του κ. Χόγιερ, αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης της ΕΤΕπ προς την Κύπρο, την οποία στήριξε έμπρακτα τόσο κατά την διάρκεια της κρίσης του 2013 όσο και σήμερα με την κρίση της πανδημίας.
 
Σημείωσε ότι από το 2013 η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα στην Κύπρο ύψους €1,7 δισ.

«Όσον αφορά το 2020, η Κύπρος διατηρεί την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες μετόχους της ΕΤΕπ με συμφωνίες για χρηματοδότηση έργων που αντιστοιχούν με το 1,5% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ήδη έχουν εγκριθεί από την ΕΤΕπ προγράμματα ύψους 500 εκ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκριθούν προγράμματα ύψους άλλων €200 εκ.».
 
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί για την Κύπρο στρατηγικό σύμμαχο, συνεργάτη και αξιόπιστο εταίρο «έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό θεσμό που  ξέραμε τον περασμένο Μάιο ότι μπορούμε να βασιστούμε στα πλαίσια του σχεδιασμού μας για αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».
 
Υπενθύμισε ότι σημαντικό μέρος του Προγράμματος στήριξης της κυπριακής οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 27 Μαΐου υλοποιείται με την συνεργασία της ΕΤΕπ όπως α) το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου β) η συμμετοχή μας στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων και γ) το Σχέδιο Παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείων προς κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
 
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να εκφράσω την ικανοποίηση μας για την έγκαιρη ανταπόκριση της ΕΤΕπ στο αίτημα της Κύπρου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (CYPEF II) για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της άνευ προηγουμένου κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Δάνειο ύψους €200 εκ. ευρώ που αποτελεί την πρώτη δόση προικοδότησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου, εγκρίθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, 2020», είπε ο Υπουργός.
 
Σημείωσε ότι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας είναι ένας καινοτόμος και εξειδικευμένος μηχανισμός, ο οποίος αφενός μεν διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε ευνοϊκή χρηματοδότηση, αφετέρου δε εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία και προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας των ΜΜΕ. 
 
Ταυτόχρονα, είπε, δίνεται η δυνατότητα  διασποράς των κινδύνων και των αναμενόμενων αποδόσεων, διασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα για τις ΜΜΕ.
 
Ο Υπουργός ανέφερε ότι ήδη οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση δανείων.
 
Το δεύτερο εργαλείο, είπε, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων («Pan-European Guarantee Fund»). «Είμαστε η πρώτη χώρα που υπέγραψε τις σχετικές Συμφωνίες συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 27 Αυγούστου», ανέφερε.
 
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών, μαζί με Λειτουργούς της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις κυπριακές τράπεζες για τις δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου, και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να εκδηλωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το Ταμείο ως ενδιάμεσοι φορείς για παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις.
 
Επίσης, είπε ότι  «με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για την πρόσφατη έγκριση από την ΕΤΕπ δανείου ύψους €150 εκ. ευρώ για  χρηματοδότηση του έργου «CyprusGas2EU» στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού».
«Αυτό το έργο στοχεύει στην παράδοση φυσικού αερίου στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Κύπρου, προκειμένου να είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και να συμμορφώνεται με τις οδηγίες της ΕΕ», ανέφερε ο Υπουργός.
 
Περαιτέρω, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των υπηρεσιών της Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών και μέσω της οποίας αναμένεται να χρηματοδοτηθούν στο μέλλον σημαντικά έργα στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, της εκπαίδευσης, της πράσινης ενέργειας και του πολιτισμού, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
 
«Πρέπει να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μας στην ΕΤΕπ και στον Πρόεδρο προσωπικά, για όλη τη στήριξη προς την κυπριακή οικονομία, διαχρονικά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», κατέληξε ο Υπουργός.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χόγιερ ανέφερε ακόμη ότι το θέμα του τερματικού φυσικού αερίου είναι για την ΕΕ ύψιστης σημασίας, διότι αυτό θα μειώσει τη μεγάλη εξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και είναι προς το συμφέρον της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Κύπρου, αλλά και προς όφελος του περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ και είπε ότι εκτός αυτού θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες συμφωνίες με εταιρείες ευρυζωνικών συνδέσεων, το εθνικό οδικό σύστημα ή το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Βασιλικού.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η υποστήριξή μας προς την Κύπρο μπορεί να συνεχιστεί. Ήμασταν στην Κύπρο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, μείναμε εδώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και συνεχίσαμε μετά την οικονομική κρίση και έκτοτε ενισχύσαμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας εδώ, οπότε είμαστε στο 1,5% του ΑΕΠ τώρα και πρόκειται να συνεχίσουμε αυτή η τάση».

Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε ότι η Τράπεζα ήταν πολύ δραστήρια από την αρχή και υπενθύμισε ότι έδωσε δισεκατομμύρια ευρώ για την έρευνα νέων εμβολίων.

«Νομίζω ότι είμαστε αρκετά επιτυχημένοι, έχουμε βάλει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη ενός εμβολίου και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Και τότε θα είναι σημαντικό να αναπτυχθούν και να διανεμηθούν δίκαια αυτά τα εμβόλια στην ΕΕ και παγκοσμίως», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ
 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εικόνες καταστροφής στον Βόλο: Πλημμύρισε και πάλι το νοσοκομείο - Βίντεο

Έρχονται αυστηρές ποινές σε όσους παρεμποδίζουν τις κινητές κάμερες - Όσα ανέφερε στο «T» ο Υπουργός Μεταφορών

«Θα μας βγάλουν το λάδι μας» - Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου – Πού οφείλεται η αύξηση και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή  

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

Στο κελί 35χρονος μετά από οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών - Του στέρησαν και την άδεια

Καιρός: Επιστρέφουν από σήμερα οι βροχές - Πού θα πέσουν - Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

Η αποφασιστικότητα του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού» για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top