ΔΙΕΘΝΗ

Διμερείς, διεθνείς σχέσεις, Covid19 και οικονομία, μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνόδου ΕΕ- Κίνας

Διμερείς, διεθνείς σχέσεις, Covid19 και οικονομία, μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνόδου ΕΕ- Κίνας

Διμερείς σχέσεις ΕΕ-Κίνας, αλλαγή του κλίματος, τα οικονομικά και εμπορικά θέματα,  διεθνή και άλλα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία και η πανδημία COVID-19 θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου ΕΕ - Κίνας τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Συγκεκριμένα, η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Charles Michel, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Κομισιόν, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την Προεδρία του Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Xi Jinping θα εκπροσωπήσει την Κίνα. Θα συμμετάσχει επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell. Η συνάντηση ακολουθεί την 22η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας  με τον πρωθυπουργό Li Keqiang και το VTC με τον Πρόεδρο Xi Jinping στις 22 Ιουνίου 2020.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα χαιρετίσουν τη δημιουργία του διαύλου διαλόγου μεταξύ του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου (EVP) Timmermans και του Αντιπροέδρου της Κίνας Xeng σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και το περιβάλλον και θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επαναλάβουν επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη φιλοδοξία και δέσμευση από την κινεζική πλευρά όσον αφορά τους στόχους εκπομπών, την κλιματική ουδετερότητα ή τα αποτελέσματα της COP15 για τη βιοποικιλότητα που φιλοξένησε η Κίνα τον Μάιο του 2021.

Ο εμπορικός και οικονομικός διάλογος υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα κάποια πρόοδο στη Συνολική Επενδυτική Συμφωνία (CAI). Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να τονίσουν στον Πρόεδρο Xi Jinping τη σημασία της επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων σε άλλους τομείς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια φιλόδοξη συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Οι ηγέτες θα χαιρετίσουν επίσης την υπογραφή της Συμφωνίας για την Προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, η οποία αποδίδει τη δέσμευση που ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας 2019 και ενισχύει περαιτέρω τη διμερή εμπορική σχέση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να θίξουν και άλλα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η πλεονάζουσα ικανότητα ή θέματα που σχετίζονται με τον ψηφιακό τομέα. Σημειώνεται ότι ήδη στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ένας ψηφιακός διάλογος υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Vestager.

Σχετικά με την απάντηση στον COVID-19, η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία για συνέχιση των συζητήσεων τόσο για την ανταπόκριση στην υγεία όσο και για την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη. Η ΕΕ θα υπερασπιστεί το όραμά της για τις προσπάθειες ανάκαμψης που θα οδηγήσουν σε έναν πιο βιώσιμο, πιο ανθεκτικό και ασφαλέστερο κόσμο και θα ενθαρρύνει την Κίνα να ακολουθήσει μια παρόμοια πορεία με το δικό της πακέτο τόνωσης.

Και οι δύο πλευρές αναμένεται να υποστηρίξουν την πολυμέρεια και τη σημασία της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες θα συζητήσουν την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της θεραπείας και της έρευνας εμβολίων. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να καλεί την Κίνα να συμμετάσχει πλήρως στην ανεξάρτητη ανασκόπηση του ΠΟΥ για τα μαθήματα που αντλήθηκαν από τη διεθνή ανταπόκριση στην υγεία στο COVID-19. Σύμφωνα με την υποστήριξη της ΕΕ για αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, οι ηγέτες της ΕΕ θα ενθαρρύνουν την Κίνα να εντείνει τη δέσμευσή της για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία στην Αφρική.

Τέλος, η ΕΕ θα επαναλάβει στον Πρόεδρο Xi Jinping τη δέσμευσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ως πυρήνα της δέσμευσης της ΕΕ με την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα υπογραμμίσει την προσδοκία της για διεξαγωγή διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα φέτος. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εκφράσουν επίσης τις ανησυχίες τους για την επιδεινούμενη κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top